Назад

Екипът на Телевизия 'ТУРИЗЪМ' пожелава успех на колегата ни Стоян Радулов


'Поздравъ отъ Панагюрище' Том 1 - нова книга за старо Панагюрище

От печат излезе документалната книга "Поздравъ отъ Панагюрище". Том 1 - първа книга от документалната поредица "Нашето Панагюрище, моите панагюрци" с автор и съставител Стоян Радулов. Издатели са "Ретро Панагюрище" и Община Панагюрище. Книгата е издадена след конкурс за финансиране от Община Панагюрище по Проект за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно" за 2018 година и е отпечатана в ИК "Фабер" - Велико Търново.

Книгата ще бъде представена официално:
- в София - на 19 октомври 2018, петък, от 18:30 ч. в Клуба на журналистите - ет 2 в сградата на СБЖ на ул. "Граф Игнатиев" 4 (до пл. "Гарибалди").
- в Панагюрище - на 2 ноември 2018, петък, от 17:30 ч. в Историческия музей.

АНОТАЦИЯ НА КНИГАТА:
Книгата „Поздравъ отъ Панагюрище" е посветена на визуалната история на историческия град Панагюрище, съхранена в архивните фотографии, старите снимки и документи и разказана чрез тях – обхватът е ХХ век... Авторът и съставител Стоян Радулов - дългогодишен журналист, сценарист и документалист в Панагюрище и в София казва за творбата си, че "Когато настоящето изпитва недостиг на емоции и зрялост, на помощ идват спомените". В тази книга образ от Панагюрище, хубава снимка или изпипана картичка са провокирали автора да се поинтересува за местата, хората и събитията, запечатани завинаги от фотографията в родното градче. Това е истинско търсене и отключване на точното визуално светлоописание на града, на неговата образна история. Едно вълнуващо пътуване през времето – красноречив албум на епохата, на цяло столетие от историята на Панагюрище.
Към книгата и отделно от нея са отпечатани и 24 различни вида пощенски картички с изгледи и сюжети от ретро Панагюрище.

РЕЦЕНЗЕНТИТЕ ЗА КНИГАТА:
Книгата на Стоян Радулов е животопис, изразена по своеобразен и оригинален начин с архивни картички и снимки – „паноптикум" на панагюрските забележителности и на местния жител. Тук той ни се явява във всичките му превъплъщения – патриархалноидиличен, ерудит, зевзек, предприемчив, подигравчия и какъв ли още не... А изображенията са още една причина да бъдат предизвикани вниманието и любовта на всички, които ще имат удоволствието да навлязат в този занимателно-уникален свят.
Тодор Каракашев

Удивлявам се на упоритостта – а най-вече на любовта, – с която Стоян Радулов е издирвал стари пощенски картички и архивни документи, подреждал ги е, описвал е историята им, проучил е съдбата на интересни панагюрци, някои от тях прочули се като „светлописци".
Георги Спасов

Но кое е онова, което прави книгата на Стоян Радулов много повече от албум със стари снимки и от поредното краеведско историографско описание на града? Отговорът е категоричен – журналистическият талант на автора да борави с кратките историографски форми. И още – в обичливия майсторлък, умението да организира и композира огромния масив от информация, трупан с десетилетия, като постави точните фотоизображения на точните места.
Катя Зографова

ЗА АВТОРА:
Стоян Радулов (р. 1972 в Панагюрище) е журналист, редактор, сценарист и режисьор.
Автор на над петдесет документални телевизионни филма (2007-2018), посветени на България, сред които „Моят Каменград", „Възрожденските сгради на Панагюрище", „Никополис ад Иструм", „Пътуване към Оживялото Възраждане", „Време за търсене. Потопът в Черно море" и др. Създател е на няколко информационни поредици, главен редактор на „Телевизия Туризъм" (TVT) от 2007 г. до момента. Негов филм за траките е удостоен с голямата награда за телевизия на Годишните награди на Министерство на туризма за 2016 г. Автор на четири документални филма за Панагюрище и панагюрския край.
Съосновател на Литературен клуб „Виделина" в Панагюрище (2000). Главен редактор на в. „Време" – Панагюрище (2004-2006), отговорен редактор на в. „Чат-пат" (2000-2006) и създател на електронния му вариант през 2012 г. Пише от студент. Автор на поетичните книги „Пътуване към Акаша" (2000) и „Абсолютно: Любов" (2005).
Редактира чужди книги и сборници, сред които „Любовен архив" от Катя Зографова, „Във вълшебната виделина на театъра" от Нина и Иван Радулови, „# 53 пъти Любов и други важни неща" от Михаил Караиванов и др. Също и фотограф, автор на две фотоизложби и на фотоалбума „Панагюрище. Земята на Април `1876" (2006).


Share |