Назад

Празник на чесъна в село Пробуда


 

За трета поредна година в село Пробуда се организира празник, посветен на малкото останали производители на чесън в селото.
С всяка изминала година намаляват засетите с чесън площи (около 500 дка са били преди повече от 20 години, а тази година са едва 10 дка заедно с дворните места) и желаещите да се занимават с тази трудоемка работа. Като се започне от началото на м. ноември със сеитбата та чак до средата на м. юни до изваждането, връзването на снопчета, окачването на сухо и проветриво място. След като се изсуши, следва отстраняването на дръжките, почистване на излишните люспи и сортиране в зависимост от размера на грудката и чак тогава бива предлаган за продажба.
Местните производители използват специален сорт чесън заради вкусовите му качества, който се сее вече над 50 години в селото. Почвата и климатичните условия в този край са много благоприятни за отглеждането на чесъна.
Промяната на климата, ниските изкупни цени и многото кражби допълнително демотивират желаещите да се занимават с производството на чесън.
Жените от селото подготвят кулинарна изложба на ястия с чесън, които всеки присъстващ на празника ще може да дегустира. Новото тази година е, че ще има базар на производители които ще предлагат своята реколта от чесън.
За местните хора и за гостите на Пробуда е подготвена музикална програма с изпълнения на самодейци при читалищата от селата Ралица, Давидово, Кралево и Буховци.

 


Share |