Клисурски манастир – с. Бързия

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" е истински храм на православната вяра за хората от Барковския край на страната, но и за поклонници от близко и далеч. Намира се в северното подножие на връх Тодорини кукли в Западна Стара планина на едно отклонеие от шосето между Вършец и село Бързия. Недалеч са още градовете Берковица и Монтана.

прочети още
Манастири

 • Капиновски манастир

  Капиновският манастир край Велико Търново е едно от привлекателните места за туризъм в района – намира се в близост до водопад. Надпис върху апсидата на манастирската църква посочва, че на това място първоначално през 1272 г. е бил построен храм...

  прочети още


 • Чекотински манастир

  Чекотинският манастир ”Свети Архангел Михаил” е разположен в Лъкавишкия рид на Западния Предбалкан по поречието на река Малък Искър между градовете Правец и Роман.

  прочети още


 • Бачковски манастир

  Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България. Намира се в Западните Родопи, на около 10 километра южно от Асеновград. В списъка на 100-те национални туристически обекти е поставен под № 47.

  прочети още


 • Манастир „Седемте престола”

  Манастирът "Седемте престола"е известен още под името Осеновлашки манастир "Света Богородица". Обителта е разположена в горното течение на река Габровница, която се влива в Искър, южно от Врачанския Балкан. Асфалтово шосе от Елисейна следва...

  прочети още