МанастириНазад

Манастир „Седемте престола”


  • Регион: Враца, София
Манастирът "Седемте престола"е известен още под името Осеновлашки манастир "Света Богородица". Обителта е разположена в горното течение на река Габровница, която се влива в Искър, южно от Врачанския Балкан. Асфалтово шосе от Елисейна следва стръмното и криволичещо корито, богато на наистина красиви гледки. Уникално архитектурно решение в манастирската църква е причината обителта да попадне под № 78 в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Манастирът е разположен на един от приказните завои на река Габровница. Разстоянието от София е 86 километра, а от Враца, през Мездра - едва 50.

Според предание, Осеновлашкият манастир бил основан от седем боляри или седем братя. От там и другото му име – Седемте престола. Затова и църквата му в архитектурно отношение е единствена по рода си в България – в нея има седем отделни помещения-параклиси, всяко едно с олтар-престол, пригодни за църковна служба. Вътрешната украса на храма е разнообразна. Но качеството на стенописите си личи още от фасадната стена на църквата, което говори, че тя е правена от майстори от различни краища на страната.

Посещаван в миналото предимно от богомолци, манастирът сега не е действащ, но е прекрасен туристически обект за кратка лятна или зимна почивка. Склонът на близката Голяма планина със своя отличен балкански климат, девствена природа, чист въздух и хубава студена вода също е привлекателен. Недалеко от манастира е и аязмото, където вярва се, тече лековита вода.

Интересен туристически обект ще намерите в близкото село Осеновлаг – ферма за екзотични животни. А иначе в поклоннически маршрут можете да включите и близкия Черепишки манастир, койт се намира току над река Искър.

Самото Искърско дефиле пъ е неизчерпаем ресурс за природен, планински, еко и екстремен туризъм. Тук са Вазовата екопътека, водопадът Скакля, пещера „Темната дупка”, скалните феномени на Лакатнишките скали и Ритлите.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Уиски и Сода”, представящ неочакван поглед към живота на една еко ферма край врачанското село Осеновлаг, където екзотични животни носят необичайни имена.

 

Следете и за документалния филм „101 мъже”. Любопитен и интригуващ поглед към факта, че 101 мъже от едно единствено българско село  практикуват един и същ занаят.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм


Share |