Природни забележителностиНазад

Пещера „Проходна” и Карлуковски карст


Ако се интересувате от живата природа, обичате нейните феномени и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание към Карлуковския карстов район между градовете Роман и Луковит. Там е и една от най-известните пещери у нас – „Проходна”, станала популярна и от множество филмови сцени, заснети в нея.

Пещера "Проходна" е обявена за природна забележителност през 1962 г. Намира се на 8 км от град Луковит, на пътя Луковит – село Карлуково, където от 2006 година е оформен и Карлуковския карстов геокомплекс, част от геопарк "Искър-Панега" с участието на БАСЕТ - Българската асоциация за селски и екологичен туризъм.

"Проходна" преставлява най-дългият пещерен тунел в България , с дължина 262 метра и височина на входовете над 45 метра. Пещерата е естествено осветена, тъй като в средната й зала в следствие от ерозията таванът е прояден от просмукващите се води, образувайки феномена "Окната" или "Очите на Бога" — две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. "Проходна" всъщност е комбинация от скален мост, пещера и скални прозорци. Заради атрактивността й тук са снимани няколко български и чуждестранни филма, между които и „Време разделно“. "Проходна" е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове. Тук ежегодно се провеждат и тренировъчните лагери на Аварийно-спасителен отряд (АСО) в България - единствената организация за пещерно спасяване в страната. Затова в непосредствена близост е построен Национаният пещерен дом. Пещерата е лесно достъпна, точно над нея минава пътя от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото), има път и от с. Румянцево.

Карстовият релеф наоколо е развит в два главни района – Карлуковското и Бежановско-Ъгленското плато, както и в прилежащите им участъци от речните долини – в проломите на реките Искър, Панега, Вит, Каменица и Катунешка. Характерни форми на повърхностния карст са карните полета – каменисти участъци от платата, както и повърхностно безотточните понижения – понори, въртопи, ували. Тук са проучени няколкостотин пещери – както хоризонтални, така и вертикални. Специално място от карстовите форми тук заемат скалните арки (мостове). Интересен за посещение в близката околност е още красивият каньон на река Златна Панега.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Акция” - любопитен и динамичен филм за пещерните спасители в България, техните уникални моменти и подготовка, с възстановки на любопити случаи. Голяма част от лентата е заснета тъкмо в пещерите при Карлуково.

 

Следете и за филма  „Зона на пресичане”, посветен на карстовите образувания в рида Веслец, северно от Враца – скалният феномен „Божи мост” и скалният лабиринт „Пешкето”, съответно до селата Чирен и Лиляче.

 

Гледайте и рубриката „100 национални туристически обекта” на Телевизия Туризъм, която се излъчва ежедневно в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм

 


Share |