МаршрутиНазад

Проход и курортна зона „Беклемето” – Стара планина


Беклемето е един от най-известните проходи в Стара планина. Всъщност това е връхната точка на прохода Троян-Кърнаре, известен и като Троянски проход. Надморската височина е 1360 метра. Намира се на 20 км южно от град Троян в Троянско-Калоферската част на Балкана. Долу в ниското, скрити от най-свирепите студове и горещини са вилите и хотелите на курортното градче, носещо също името Беклеме.

Беклемето е наречено е така заради стражевата кула, която охранявала Троянския проход по време на Османската империя. Проходът бил известен на траките още от първото хилядолетие преди Христа. След тях римляните изградили крайпътни станции и продължили да го използват при военни и търговски мисии.

В последните десетилетия в местността Беклемето се оформя малък планински курорт и ски-зона с няколко хотела, ресторант, ски-писта, ски-влек и частно ски-училище през зимата. Местността е удобна за летни и зимни преходи във високата част на планината. Беклемето е изходна точка за много високопланински туристически маршрути. От тук може да се стигне на изток до обновените хижи "Дерменка", "Добрила", "Амбарица" и на запад от "Козя стена", "Хайдушка песен", "Ехо" и "Вежен". През зимата ски пистите са добре поддържани и съоръженията работят без прекъсване при добро време и подходяща снежна покривка.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Беклемето и Троянският проход”, посветен на едно пътуване до Троянския Балкан и неговите природни красоти в различни сезони през годината.

 

Следете и за другите заглавия на Телевизия Туризъм, посветени на Стара планина: „По поречието на Бяла река” , „Един кът от Стара планина: Райското пръскало” и „До Зелениковския манастир”.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм


Share |