МаршрутиНазад

Планински и ски курорт „Алеко” - Витоша


Планините в България предоставят отлични условия за зимен и летен туризъм.

„Алеко” е най-големият и най-старият ски център в непосредствена близост до столицата София. Носи името на основателя на организираното туристическо движение в страната, писателят Алеко Константинов. Намира се на 1810 метра надромрска височина, в местността Масловица на Витоша, в североизточното подножие на връх Малък Резен (2191 метра).

Легловата база на ски център „Алеко” е с капацитет 100 места и работи целогодишно.

Предимство на „Алеко” и всички места за планински туризъм на Витоша е близостта със столицата, която разполага със стотици хотели и ресторанти. В допълнение туристите имат възможност да се включат в енергичния културен живот на града, да се потопят в хилядолетната му история, да усетят пулса на нощния му живот.

До „Алеко” водят шосе от софийския квартал Драгалевци и кабинкова въжена линия от квартал Симеоново. До обекта се стига и пеша за около три часа по различни маркирани туристически пътеки.

Ски центърът е най-високият в България. Снеговалежът започва през месеците ноември-декември, а снегът се задържа до късна пролет. Снежната покривка достига средна дебелина от 1 метър и половина. Ски пистите са със северна ориентация. Ски съоръженията включват 1 кабинков, 2 седалкови лифта, 6 стационарни и няколко портативни ски влека . Ски център „Алеко” разполага с инструктори и пунктове за наемане на ски оборудване. Тук е и една от базите на Планинската спасителна служба във Витоша.

 

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Пътят към храма” - поучителен и прелюбопитен разказ за Княжевската църква в София, в подножието на Витоша, където се смесват истории от християнството и исляма.

 

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм


Share |