МаршрутиНазад

Планински и ски курорт „Боровец” - Рила


Планините в България предоставят отлични условия за зимен и летен туризъм. „Боровец” е най-големият планински курорт в страната. Разположен е на 1350 метра средна надморска височина в Рила, в подножието на най-високия връх Мусала (2925 метра). Отстои на 11 километра от най-близкия град - Самоков, на 75 км от столицата София и на 125 км от Пловдив – градове с международни летища.

Снежната зима в тази част на Рила е мека, а здравословният климат е превърнал „Боровец” в желано място за отдих и спорт. Възможностите за практикуване на зимни спортове тук са изключително добри - курортът вече два пъти е бил домакин на Световната купа по ски - алпийски дисциплини. Дебелината на снежната покривка през зимата е средно около 1 метър и 20 сантиметра.

Дължината на пистите над „Боровец” е 60 километра. Те са с различна степен на трудност и се поддържат в отлично състояние. В района има изградена и писта за биатлон. Добре развитата мрежа от лифтове обслужва до 11 200 туристи на час и осигурява достъп до всички писти.

Курортът разполага с над 10 центъра, в които може да се наемат ски, ски екипировка, шейни, или да се остави на съхранение лична екипировка. Действащото скиучилище е с международна известност и разполага с над 150 инструктора, владеещи чужди езици.

За сигурността на туристите се грижат няколко екипа за спешна помощ, напълно оборудвани и разполагащи с хеликоптер. В „Боровец” през 2010 г. бе изграден и парк за вело туризъм - подходяща алтернатива за пролетния и летния туристически сезон. Тук има и база на Планинската спасителна служба.

Курортът е удобен изходен пункт за множество маршрути в планината. В Рила има над 30 планински хижи и 10 високопланински заслона, стопанисвани предимно от Българския туристически съюз. Могат да се практикуват трекинг, алпинизъм, катерене, дайвинг, къмпингуване, парапланеризъм, и разбира се - ски и сноуборд през зимата. Впрочем, началото на алпинизма в България е положено през 1921-22 г. тъкмо с катерачески излети в Рила на членове на Юношеското туристическо дружество в град Самоков.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Дом от сняг” - разказ за това как и къде можеш да се научиш и да си направиш иглу в България, с участието на основателите на една прелюбопитна инициатива.

 

Следете и за филма „По Кайзеровия път” - забавна, динамична и изпълнена с приключения лента за офроуд експедиция, преминаваща през т.нар „Кайзеров път”в  най-високата българска планина - Рила.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм


Share |