Природни забележителностиНазад

Парк „Аязмото” – снимки от Росен Михалев


Представяме ви кратък подбор от серия снимки, посветени на един от най-красивите крайградски пракове у нас – „Аязмото” – природна забележителност на Стара Загора. Те са направени от един от нашите редовни зрители и активни фотографи Росен Михалев.

Парк „Аязмото” в Стара Загора е един от най-предпочитаните туристически обекти в града. Създаден е през 1895 г. по инициатива на митрополит Методий Кусев. Той организира първата кампания по залесяването на парка и превръща почти голия ерозирал хълм край града в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове. Той внася много от растенията от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия и др. Заедно с това, Дядо Методий изгражда напоителна схема и построява църква на върха. През 1998 г. цаст от парка е обявен за паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение.  

Днес "Аязмото" е дом за повече от 150 екзотични дървесни и храстови видове от най-различни части на света. Особен интерес предствляват алепския бор, лавровото дърво, моливното дърво, райската ябълка, алепския дъб, гинкото и много други.

Но тук има и атракции - четири корта за бадминтон, тенис корт и едно многофункционално спортно игрище. В парка има още летен театър, малък хотел с ресторант и кафе, детски площадки и зала с криви огледала - наречена "Зала на смеха". Тук са още спортният комплекс "Берое", обсерваторията "Юрий Гагарин" и Централната астрономическа лаборатория за космически изследвания, резиденцията на Старозагорския митрополит, параклис и паметниците на Методи Кусев и Алеко Константинов. Особена атракция на парка представлява зоопаркът, разположен на близо 30 дка.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.

Направете и вие като Росен Михалев и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.

 

Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:

0 88 8087476    или набирайки директно

0 88 TOURISM             или

0 TV TOURISM 

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg 

 


Share |