Исторически забележителностиНазад

Зимата и „Баба Вида” във Видин – снимки от Николина Владимирова


Посещението на замъка "Баба Вида" е незабравимо преживяване за всеки български и чуждестранен гост на старопрестолния град Видин. “Баба Вида” е единственият изцяло запазен средновековен замък в България, играл едновременно роля на отбранително съоръжение и на владетелски замък. Още по величествен и суров изглежда той през зимата, както ни показва и Николина Цолова във своята галерия със снимки оттам.

Замъкът „Баба Вида” се издига на брега на р. Дунав в североизточната част на Видин и днес е основната туристическа атракция на града. Основите на крепостта са положени в края на Х в. върху останките на античната крепост Бонония. Завършен вид добива през XIV в., когато е била владетелски замък на видинския цар Иван Срацимир. Цитаделата е достъпна само от север, където се намира входната кула. В миналото по дървен подвижен мост (сега каменен) се е минавало над рова, запълнен с вода от р. Дунав. След входната кула се влиза в първия вътрешен двор. Днес крепостта е най-внушителният паметник на българското крепостно строителство от Средновековието.

Авторът на снимките Николина Владимирова изучава анимация в НАТФИЗ. „Скоро попаднах на любопитните ви предавания и се впечатлих. Допадна ми това, че давате думата и на зрителите и реших да се възползвам”, споделя тя в своето писмо до tvt@see.bg. „Родом съм от Видин и смятам, че ще е интересно за зрителите ви да видят няколко кадъра с гордостта на нашия град – „Баба Вида” през зимата. Занимавам се с фотография любителски, но се надявам снимките ми да ви донесат естетическа наслада”, допълва още тя.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.

Все повече зрители на Телевизия Туризъм, верни почитатели на www.see.bg и наши пирятели във Facebook изпращат свои снимки за популярната ни и явно обичана рубрика „Вашите снимки”. Тя представя в кратки клипчета и галерии уловените мигове от Вашите пътуваня из България и посещения на любопитни и интересни туристически обекти.

Направете и вие като нашите приятели от Българското каяк общество и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.

 

Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:

0 88 8087476    или набирайки директно

0 88 TOURISM             или

0 TV TOURISM 

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg 

 


Share |