Природни забележителностиНазад

Чудните скали на яз. „Цонево”


  • Регион: Варна
На бреговете на язовир „Цонево” в община Дългопол се намира един от най-впечатляващите скални комплекси в България, наречен не случайно Чудните скали. Те са и най-голямата туристическа атракция в района. Преди построяването на язовир "Цонево" са се извисявали значително над дефилето на река Луда Камчия, която тук прави поредици от красиви завои. Днес водите на водоема мият основите на феномена, а той се отразява в тях като в огледало, и сякаш сам не може да се начуди на красотата си си.  

Чудните скали са само на 4 км от най-близкото село Аспарухово и през него дори е преминавал тунела на стария шосеен път, който днес е допълнителна атракция за посетителите.

Чудните скали представляват масив от около десетина невероятно красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани са по подобие на Белоградчишките скали или Ритлите, от въздействието на водата и вятъра върху варовиковата основа. Структурата на скалата не е монолитна, а представлява спойка от различни скални блокове. Днес скалните игли изникват непосредствено от бреговете на язовира, където са най-стръмни и отвесни. Феноменът се състои от три масива, а по цялата им дължина всъщност са прокопани, ако трябва да сме точни, три тунела, през които минава стар път за коли, направен от натрошени камъни.

Чудните скали са обявени за природна забележителност през 1949 г., а общата площ на защитената природна територия е 12 хектара и половина.

И още нещо любопитно - язовирът и скалите са местообитание на редки представители на орнитофауната, затова местността е достъпна и подходяща за орнитологичен туризъм.

На няколко километра отук, в землището на село Добромир, сред храсталаци и красива гора е скрита още една скална група. Тя обаче е от монолитни блокове, а на скалните фигури местните хора са дали названия като „Мечката”, „Професора” и „Гъбата”.

Текст Стоян Радулов, видео и снимки ТВТ


Share |