Исторически забележителностиНазад

Монумент „Създатели на българска държава” - Шумен


Монументът „Създатели на българската държава“ е една от забележителностите на Шумен. Издигнат е в чест на 1300-годишнината от основаването на съвременната българска държава, което се слуило през 681 г. Разположен е не случайно в най-високата част на Дунавската равнина – Шуменското плато, тъй като в близост са първите две бъларски столици – Плиска и Велики Преслав, както и скалният барелеф „Мадарски конник” – днес един от обектите на ЮНЕСКО в България.

На самото плато е и средновековната Шуменска крепост. Около нея от основаването си до ХV-ти век е бил разположен и самят град Шумен. Крепостта е представлявала сложен комплекс от укрепителни съоръжения, битови и култови сгради. Днес тя е на 3 километра западно от съвременния град и е превърната в археологически музей на открито. Местността е била заселена още през ранно-желязната епоха. По-късно, крепости тук са издигнали траки, римляни и византийци. По време на Първото българско царство Шумен, като внушителна българска твърдина, влиза в системата на старобългарските крепости, бранещи подстъпите към столиците Плиска и Преслав. В истински средновековен град се превръща през Второто българско царство (ХІІ-ти – ХV-ти век). Цитаделата съществувала и в началния период на османското владичество – до 1444 година, когато по време на кръстоносния поход на Владислав III Ягело, тя била разрушена. В момента това е един от най-добре проучените археологически обекти в страната.

Монументът „Създатели на българската държава“ в близост до крепостта пресъздава важни моменти от българската история от VII до Хв. Изграден е от осем бетонни тела, оформящи две полузали. В композицията се намират фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. В залата "Златният век" освен фигурата на Симеон І са и тези на Климент, Наум и Ангеларий, боляри и войни. В монмента са използвани още изразните средства на мозайките и различни каменни пана. Представени са още руническата писменост, “чертите и резките” използвани от прабългарите, сред които се отличава знакът на Тангра, както и следващите писмености на българите – глаголицата и съвременната кирилица.

Днес Монументът и Крепостта като археологически резерват влизат в границите и на Природен парк „Шуменско плато” – една от 14-те най-големи защитени природни територии в страната.

Пълната история  на Шумен пък може да бъде проследена в залите на Регионалния исторически музей. Основан през 1857 година като училищна музейна сбирка от възрожденеца Сава Доброплодни, днес във фондовете му се съхраняват 150 000 паметника на културата от халколита до наши дни. Част от тях са показани в осемте експозиционни зали, където периодично се подреждат и временни изложби.

Текст Стоян Радулов, снимки Полина Кирилова

 

100-те национални туристически обекта, включително старите български столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, както и Шумен и Шуменската крепост са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалният филм „Забравеният град Трапезица”, разказващ за поредните находки от едно археологическо лято, разкриващи нови тайни от живота на хълма Трапезица във Велико Търново.

 

Направете и вие като Полина Кирилова, изпратете ни свои снимки и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg. 

 


Share |