Исторически забележителностиНазад

Из зала „Родопски кристали” в Мадан – снимки от Нина Димитрова


Красотата на земните недра, уникални минерали и кристални форми, сякаш от един приказен свят, това ще видите в уникалната зала на родопските кристали в Мадан. Снимки оттам представя редовният зрител на ТВТ и запален пътешественик Нина Димитрова от Панагюрище. Избрана галерия от тях ви показваме тук.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.

Музейната зала "Родопски кристал" е една от най-големите забележителности на Мадан. Създадена е през 1984 г. и съхранява 581 минерални образеца. Днес е член на Международната асоциация на минераложките музеи. Залата се намира на ул. "Явор" 1, в центъра на Мадан, който се намира на 30 км от Смолян и на 25 км от Златоград.

Тук са представени находки от  рудодобива в Маданския регион, които има своя история от дълбока древност. Малко са оловно-цинковите находища в света, в които могат да бъдат открити такива чудни кристални форми на сфалерита, повечето от които са уникални.

Впечатлявящи са със значителните си размери кубовете и кубооктаедрите на галенита. С голяма научнопознавателна стойност са недоизградените и с негативни форми галенитови кристали. Тук могат да се видят още кафяви, жълти и зелени клейофани, антрацитно черни марматити. Великолепни са рядко срещаните кристални форми на златистожълтите халкопирити. Богата е гамата от разновидности и на най-разпространения в природата силикатен минерал - кварца. Ще видите още ахати и рядко срещания родохрозит.

Направете и вие като Нина Димитрова и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.

 

Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:

0 88 8087476    или набирайки директно

0 88 TOURISM            или

0 TV TOURISM 

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg 

Или да изпратите писмо до:

Телевизия Туризъм

София 1000, п.к. 666

 


Share |