СъбитияНазад

На Великден в Храм-паметник „Св. Александър Невски”


Великден е празникът на любовта и на отговорността на човек към собствената му душа. След като има възкресение, всичко това, което правим на земята, следва да е с мисъл за онова, което ни чака отвъд. Всяка наша мисъл, всяко действие трябва да са водени от вечността, която е отсъдена за нас след земния ни път. И ако правим добро, ако обичаме тук, на земята, то без съмнение ще получим същото във вечността.

Според някои изследователи Великден съвпада с древните празненства за настъпващата пролет, за новото начало и новия живот. Част от ритуалите, които правим в дните на Възкресение Христово, носят началото си от по-древните времена. Някои от символите на Великден, като заекът или червените яйца, също могат да бъдат отнесени към езическите вярвания. Какъвто и да е произходът на този празник обаче, най-важното за него е всеопрощаващата сила на вярата и любовта... С Великден завършва Страстната седмица, посветена на Страстите Христови преди разпъването на Иисус на кръста на хълма Голгота над Йерусалим. Възкресението Иисусово станало на третия ден, след като Христос бил разпънат на кръст и погребан. Празната гробница била видяна от жените мироносици, посетили гроба му. Тогава Иисус Христос се явил на Мария Магдалена и на Апостолите... Днес Великден се празнува три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. Последованието, свързано със запалването на свещите във Великденската нощ, е заимствано от подобно, което се извършило в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън. Тържествената служба в катедралния храм на столицата „Св. Александър Невски” ежегодно се води от патриарха на Българската православна църква.

Текст Стоян Радулов, видео и снимки Телевизия Туризъм

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Каре от вери”.  Лентата разказва за многовековната религиозна толерантност на София към различните вероизповедания, дали си среща в нейния исторически и съвременен център. Следете и за „Символът на вярата. История на ердикийския събор” – любопитен разказ за един от каноничните събори на ранната християнска църква, свикан в София от синовете на Константин Велики.

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи и храмове, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 


Share |