ПремиериНазад

ПРЕМИЕРИ: Посланието на фасадата - Два нови филма за забележителностите на София пуска ТVT по повод 17 септември


Два нови филма за забележителностите на София пуска ТVT по повод 17 септември

Излъчвания – премиерни излъчвания по TVT в седмицата от 11 до 17 септември 2017 г., всеки ден в 6:45; 10:45; 16:45; 21:45 и 23:45 часа.

 

Посланието на фасадата (късометражен образователен документален филм)

 

София. Шум, автомобилни клаксони... Интензивният столичен живот тук е особено видим... Над всичко обаче се извисяват някои от символите на съвременния град.

Невероятно красивото множество от сгради по столичния булевард ”Цар Освободител” има своята кулминация в лицето и фасадата на сградата под №6, на ъгъла с улица „Бенковски”.

Построено през 1926 година, това ъглово здание първоначално е предназначено за нуждите на чиновническо осигурително бюро. В неговия Управителен съвет са били някои от най-видните личности и политици на България. Сред тях фигурират имената на Кирил Попов, Тодор Влайков, Андрей Ляпчев. Обяснимо, след 1944 година сградата е одържавена, а от 1951 година в нея е поместена Държавната спестовна каса. Филмът „Посланието на фасадата” разказва за нейната забележителна архитектурна история.

Повече подробности за програмата на TVT потърсете в седмичната и дневната програмна схема, публикувана в специален модул в www.see.bg


Share |