Назад

Фестивал за документални филми „ВИЖ.БГ” - София `2017 - регламент


Първо издание на Фестивала за документални филми „ВИЖ.БГ” София `2017 (Documentary Film Festival  „SEE.BG” - Sofia `2017) ще бъде проведено в седмицата от 4 до 10 декември 2017 г. Ето го и неговият

 

РЕГЛАМЕНТ

 

Организация.

Фестивалът за документалнифилми „ВИЖ.БГ“ е крос-медиен фестивал, който се реализира в основни посоки:

- Излъчвания в програмата на „Телевизия ТУРИЗЪМ“;

Youtube канал на Фестивала и интернет платформите на „Телевизия ТУРИЗЪМ“ във Facebook, www.see.bg и http://dronefest.bg.

Фестивалът се организира и провежда от “Продуцентски център ФУТУРА ВИЖЪН“ със съдействието на „Телевизия ТУРИЗЪМ“. Организаторите разчитат на подкрепата на Министерство на културата на Република България, Министерство на туризма на Република България, ИА „Национален филмов център“, АБТТА, БХРА, Софийска Община, БТА, и фирмите БИЛА, ДЕКАТЛОН, КОКА-КОЛА, и др.

“Продуцентски център ФУТУРА ВИЖЪН“ поема изцяло създаване и поддръжка на Youtube канал на фестивала, както и всички необходими дигитални документи и приложения, необходими за организирането на фестивала и ракламата му в интернет пространството и формулярите за връзката с участниците. ПЦ поема грижата за организацията и подредбата на всички филми в Youtube канала на фестивала, рекламира по своите канали фестивала и съпътстващата го програма. ПЦ организира и поддържа електронната комуникация с участниците и групите със сходни интереси – телефони, имейли и социални мрежи.

„Телевизия ТУРИЗЪМ“ изработва анимирана видео заставка на фестивала, включваща всички организатори. „Телевизия ТУРИЗЪМ“ рекламира в своята програма фестивала в цялост:  срокове за участие, програмирани прожекции и съпътстващата програма и излъчва в същата програма всички филми, селектирани за участие във фестивала. Филмите се излъчват с предшестваща видеозаставка на фестивала и интро на спонсорите на фестивала.

 

Идея.

Фестивалът за документално кино „ВИЖ.БГ“ има за цел да събере и покаже актуалните тенденции в документалното филмопроизводство и да повиши интереса на бизнес- и продуцентските компании към документалните филмови продукти. Амбицията на фестивала е да осигури подкрепа и платформа за споделяне за професионалистите от кино-документалния бранш. Фестивалът поставя на предно място традиционната колегиалност и добрите връзки между творящите документалистика в България.

Основна идея на Фестивала за документално кино „ВИЖ.БГ“  е да представи пред нова публика филми и продукции от света на документалното кино във всичките му нюанси - образователно, научно-популярно, информационно, туристическо.

Стремежът на Фестивала е да покаже България пред Европа и света чрез средствата на модерната аудио-визия.

 

Категории.

Фестивалът за документално кино „ВИЖ.БГ“ е фестивал за документални продукции по темите „Природа, екология и география“, „История и археология“, „Антропология и етнография“, „Туризъм и пътуване“, в следните категории:

- Късометражни информационни филми и поредици, или клипове с продължителност до 6 минути на епизод или форма;


- Късометражни документални и научно-популярни филми и поредици с продължителност до 15 минути на епизод или форма;


- Късометражни документални и научно-популярни филми и поредици с продължителност до 30 минути на епизод или форма;


- Документални и научно-популярни филми и поредици с продължителност над 30 минути на епизод или форма.

 

И една специална категория за късометражни импресионни материали по темата „България от високо“ с продължителност до 5 минути.

 

Награди.

Фестивалът за документално кино „ВИЖ.БГ“ е фестивал за продуценти, режисьори, сценаристи и оператори. Ще бъдат наградени най-добрите филмивъв всяка категори и ще бъдат раздадени статуетките „Златна София“ за най-добро операторско майсторство, най-добър сценарий, режисьорска работа, както и Голямата награда за най-добър документален филм на фестивала„ВИЖ.БГ“.

Във всяка от категориите ще бъдат селектирани по пет филма.

Организаторите си запават правото за обявяване на допълнителни и специални награди.

 

Изисквания за  участие.

Кандидатстващата продукция изпраща попълнен формуляр за участие (линк) и ФТП адрес за изтегляне на продукцията на е-mail: filmfest@see.bg.

Изпращаните продукции трябва да бъдат в най-доброто възможно качество.

Няма ограничение за кандидатсващите продукции, ако представляващите ги лица, организации, дружества, институции или НПО са носители на правата на продукциите. С подаването на формуляр за участие представителите на кандидатстващите произведения приемат регламента на Фестивала за документално кино „ВИЖ.БГ“ и дават съгласие продукциите им да бъдат прожектирани в рамките на фестивала, излъчвани в програмата на „Телевизия ТУРИЗЪМ“, качвани в специалния Youtube канал на фестивала и споделяни в интернет платформите на „Телевизия ТУРИЗЪМ“. Съгласяват се и целите продукции, откъси от тях или отделни кадри да могат да бъдат използвани от организаторите за реклама на фестивала или съпътстващи го събития.

Продукциите ще бъдат селектирани от организаторите и класирани от фестивална комисия (специализирано, професионално жури).

Членовете на комисията по награждаване ще обръщат внимание на оригиналността на посланието, добрата му обосновка и силата на внушението, новаторското мислене на авторите и модерната интерпретация на заложената в документалните форми тема, както и въздействащата визия, издържаната звукова атмосфера и неконвенционалния монтаж за всички участващи във фестивала произведения.

 

 

За контакти:

0 88 8087476 или набирайки директно

0 88 TOURISM            или

0 TV TOURISM

Можете и да ни пишете на адрес: tvt@see.bg / filmfest@see.bg

Web: www.see.bg / http://dronefest.bg.

http://www.youtube.com/televisiontourism

http://www.facebook.com/televisiontourism

 

 

 


Share |