Назад

Филмът на ТВТ „В Кавракирово с песен на зурни” с публичен показ на ФЕАФ в София


„В Кавракирово с песен на зурни” на автора Стоян Радулов и и оператора Роберт Далали е един от трите авторски филма, които Телевизия Туризъм ще покаже публично на второто издание на Фестивала на етнографския и антропологичен филм. То ще се проведе в София между 15 и 17 декември 2011 г. в Конферентната зала на Софийския Университет.

В югозападното село Кавракирово, недалеч от Петрич,  зурната е най-важният инструмент за местните музиканти, радва се на топъл прием, обичана е и е тачена. Още щом чуят първите й тонове, местните хора са готови да се хванат на хорото – бавно, тежко или както го описва един чешки музиколог – бързо, „сатаническо”.  Аналогията не е случайна – навремето зурните били част от русалийските празници. А някои от онези стари мелодии се изпълняват още по селските тържества. Зурната и нейните пазители - майстори и музиканти е и основната тема на документалия филм  „В Кавракирово с песен на зурни”.

Кавракирово е сгушено в южните склонове на Огражден планина. Тук водите на река Струмешница прегръщат тези на Струма. По околните хълмове отеква мощният звук на зурната - музикален инструмент от далечното минало. Тайната му се носи от мъжете в местните цигански  родове.  Предава се от баща на син, от дядо на внук. В Кавракирово от край време живеят най-добрите изпълнители и майстори на този инструмент.

Както в миналото, така и днес зурнаджийски формации огласят сватби, хора, курбани, еснафски тържества, селски събори и градски панаири. Заедно с кларинет, цигулка и тъпан, зурните са неизменна част от  градските чалгии, съпровождат сватби, всевъзможни тържества и кръчмарски веселия. Нещо повече - тъкмо кавракирските зурнаджии са атракцията на фолклорните събори от Огражден до Странджа, че даже и в цяла България.

Вече повече от 100 години живее спомена за "баш  майстора свирач" Курта Демов, смятан за основополжник. Имал Курта синове, внуци и правнуци, братя и братовчеди... Все големи майстори на зурната и бащи на нови свирджии... Един от известните майстори днес е Селим Георгиев, който е предал традицията и на своя син Георги. Тяхната история, а и тази любопитна традиция е запечатана във филма „В Кавракирово с песен на зурни” – поучителен разказ за силата на корените и вълшебствата на музиката. Защото хората на Кавракирово умеят да говорят на универсалния език на музиката. Който в този случай обединява – миналото с настоящето и бъдещето, културните традиции на различни народи и времена.

Често сме били свидетели как старото постепенно се забравя, а новото е нещо неясно. Но в Кавракирово хората именно чрез музиката, чрез звука на този наистина странен за България инструмент - зурната, пазят традицията ревностно. Тя се е превърнала в крайъгълен камък на живота им. Около него се върти и историята на филма „В Кавракирово с песен на зурни”.

В Кавракирово с песен на зурни

Документален филм / Времетраене 25:08 минути / Държава на производство България / Формат HDV 16 x 9 / Звук и титри български / Продуцентски център Футура вижън. По поръчка на Телевизия Туризъм

Сценарий Стоян Радулов. Консултант Милена Чирпанлиева. Оператор Роберт Далали.  Режисьор по монтажа Радосвета Петрова. Музикално оформление Диана Николова. Звук Борислав Дрянков. Текста чете Любомир Младенов. Продуцент Георги Крумов 

Можете да гледате „В Кавракирово с песен на зурни” и в програмата на Телевизия Туризъм.

 

Цялата програма може да видите ТУК

Информация на ТВТ

 

Телевизия Туризъм (TVT) контакти:

0 88 8087476 или набирайки директно

0 88 TOURISM            или

0 TV TOURISM

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg

Или да изпратите писмо до: Телевизия Туризъм - София 1000, п.к. 666

 


Share |