Назад

На „Кукерландия” в Ямбол през февруари 2012


За поредна година общините Ямбол и Тунджа организират и провеждат своеобразния и атрактивен маскараден фестивал "Кукерландия". Изданието му в Ямбол през 2012 г. се завръща в обичайното си време, края на февруари, а не в началото на март, както бе миналата година. Датите на провеждане са от 24 до 26 февруари 2012-та.  В дефилето на маскарадните групи ще се включат български и чуждестранни формации, но само българските групи ще участват в традиционната конкурсна програма. Състезателното дефиле е предвидено за площадното пространство пред община Ямбол. 

На "Кукерландия" се показват фолклорните традиции, свързани със зимните и пролетните български празници на маскираните игри, а проявата сама по себе си помага за тяхното съхранение и за предаването им от поколение на поколение.

Кукери и джумали, бабугери, старци, сурвакари, бразаи - независимо как се наричат и откъде идват - облечени в козина и със страшни и странни маски те ще покажат една българска традиция. Как ли ще бъдат представени тази година типичните персонажи, ще има ли словесен и пластичен диалект, ще видим ли нови маски и облекла - въпроси, на които ще получим отговорите само на "Кукерландия" в Ямбол.

А за участниците обикновено има и награди - на Община Ямбол, на Община Тунджа, 1-ва и 2-ра награда за цялостно представяне на група, както и награди за автентични маски, костюми и персонажи. Общият награден фонд обикновено е скромен, но пък от сърце, както казва по традиция нашего брата народът.

Текст Стоян Радулов, снимки от Николай Никифоров и Бисер Игнатов


Share |