Назад

26 март - ден на Тракия


26 март е Ден на Тракия.  

Това е един от дните в българския културно-исторически календар, отбелязван за помен и преклонение пред подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета.

Памет и почит към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България, но запазили своята родова памет.  

Чества се като годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост от Българската армия през Балканската война (1912-1913). На 26 март (13 март стар стил) 1913 г., след няколкомесечна обсада и една решаваща атака на Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов, пада Одрин. Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и превзема считаната по онова време за една от най-добре укрепените и непревземаеми крепости в Югоизточна Европа. Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Шукри Паша, комендантът на Одринската крепост, предава сабята си на командващия 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: “Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”. Победата донася свободата на тракийските българи.  

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 13 март 1913 г. до командваните от него войски на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: “Офицери, подофицери и войници... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.”

А в спомените си, командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише: “Така се извърши превземането с открита атака на Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.” 

Одринската епопея е забележителна и ще остане в историята на българското военно изкуство и с това, че тук за първи път във военната история на света се използва самолет за бойни действия. За първи път български летци извършват разузнавателни полети и бомбардировки. И за първи път, жена-самарянка извършва боен полет със самолет над неприятелски войски.

С тази победа завършва една от най-блестящите операции на българската армия през Балканската война, донесла свободата на тракийските българи.

 

На снимките: Генерал Никола Иванов

                     Генерал Никола Иванов в средата най-отпред с Генералния щаб по време на Балканската война

                     Българска артилерия, съсредоточена около обсадения Одрин


Share |