Назад

Среща на вицепремиера Марияна Николова с посланика на Ирак в България Н. Пр. Лина Омар


Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Н. Пр. Лина Омар, посланик на Ирак в България.

Министър Николова каза, че България и Ирак са две приятелски страни, едни от най-древните цивилизации в света, които имат изградени дългогодишни традиции на ползотворно икономическо и културно сътрудничество. Те взаимодействат активно както помежду си, така и с глобалните ни международни партньори като ЕС, ОИСР, Световния съвет за пътувания и туризъм.

Вицепремиерът поздрави сърдечно Н. Пр. Лина Омар по повод встъпването ѝ в длъжност, като ѝ пожела узпех и изрази надежда за ползотворно сътрудничество и  укрепването на нашите двустранни взаимоотношения.

 

„Вярвам, че това може да бъде солидна основа на взаимодействие в областта на туризма. Особено значение отдавам на партньорството ни в рамките на СОТ, където България и Ирак имат редица общи теми, потенциални проекти и възможности“ - заяви министър Николова. И допълни, че страната ни е готова да посрещне чуждестранни туристи като една сигурна туристическа дестинация и че ще се радва изключително много, ако повече иракчани се възползват от традиционното българско гостоприемство.

 

От своя страна посланикът на Ирак каза: „България е прекрасна страна и бих искала всички иракчани да я посетят“. Тя отправи покана към вицепремиера за посещение в Ирак и посочи, че визита на високо равнище ще допринесе за повишаване на динамиката във взаимоотношенията между двете страни. Според нея положително би се отразило и организирането на бизнес форум, както и двустранни пътувания на фирми от различни сектори. Посланик Омар информира, че в Ирак се провеждат изложения в различни области, и отправи покана за участие на българския бизнес.

 

Вицепремиерът увери, че ще обмисли предложението и ще предприеме действия, които да насърчат активизирането на двустранния диалог.

 


Share |