МаршрутиНазад

До Овчарченския водопад по екопътека „Горица”


Екопътека „Горица” над сапаревското село Овчарци води до една от най-красивите природни забележителности в подножието на Кабулския дял на Рила. Това е Овчарченският водопад. Всъщност това е един от най-привлекателните природни маршрути за семеен туризъм в община Сапарева баня. Още повече, че се намира в район не така пренаселен от туристи.  

Изходен пункт на екопътеката е село Овчарци, а самият маршрут е кръгов и се връща отново в селото. Дължината му е около 2 км. И се минава спокойно за 40 минути до час. Впрочем, тази част от Рила предлага много добри условия за туризъм в средно и нископланинския пояс. Обхваща забележителни природни кътове и обекти, представляващи интерес от научна, естетическа и информационна гледна точка – като скални образувания, геоложки формации, вековни дървета и природни забележителности. Маршрутът на пътека „Горица” представя “на живо” водни течения от каскаден тип (т.е. няколко вида водопади) и по-малки прагове, съчетани на места със спокойни води.

Но перлата, разбира се е Овчарченския водопад. Това е най-ниско разположеният водопад в Рила - само на 900 метра н.в. Водата пада от 39 метра на два прага, което го прави още по-красив. Обявен е за защитена природна забележителност още през 1965 г.

Текст Стоян Радулов, снимки и видео ТВТ


Share |