ГалерииНазад

Експозиция „Казакови” – Трявна


  • Регион: Ловеч
Славейковото школо в близост до архитектурния насамбъл на площад „Капитан Дядо Никола” в балканския град  Трявна освен, че показва как е протичал образователния процес по време на Възраждането, продължава да образова и днес. Тук е подредена най-голямата експозиция от картини и скулптури на двамата гениални български художници братята Димитър Казаков - Нерон и Никола Казаков. Изложбата е в няколко просторни зали на втория етаж на възрожденската сграда.

Дарението на братя Казакови постъпва в музея през 1985 г. То включва над 500 творби - живопис, рисунки върху теракота и фаянс, дървена и каменна пластика.

Димитър Казаков - Нерон (1933-1992) е роден в с. Царски извор, Великотърновско. Завършва последователно Художествената гимназия и после академия в София, специалност графика. Неговите първи значими изяви са от края на 60-те години на ХХ век. Работите му се приемат с голям успех по целия свят - в Атина, Ню Йорк, Париж... Негови картини днес има в Националната художествена галерия в София, в музея "Пушкин" в Москва, както и в императорската колекция в Токио. Българската критика го причислява към Неоетнографската школа.

Брат му, Никола Казаков (1935-2007) е учил бъчварство и всъщност не е професионален художник. Но се учи от брат си, защото двамата често работят заедно. Никола Казаков работи предимно с дърво. Неговата първичност и необремененост го правят уникален като творец.

Така експозицията на двамата братя в Трявна връща посетителя към най-доброто от българската духовна култура.

Днес Славйековото школо в Трявна и другите забележителности в града са част и от движението 100 национални туристически обекта, в чийто списък са поставени под № 21.

 

Художествена експозиция „Братя Казакови”

Тревненско школо

Адрес: Трявна, ул. "Ангел Кънчев" № 7

Тел.: 0677 2517; 0899 705 045

Работно време – без почивен ден:

Зимен сезон: 9:00 - 17:00 ч.

Летен сезон: 9:00 - 18:00 ч.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документално информационните поредици от клипове за галериите и музеите на България, излъчвани преди всеки кръгъл час в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

Следете в програмата на Телевизия Туризъм и за документалния филм „Облогът”, разказващ за майсторите дърворезбари на старата Алтън Трявна, както и показващ в пълнота атмосферата на съвременна Трявна, запазила своя дух и традиции.

Текст Стоян Радулов, видео и снимки – Телевизия Туризъм

 


Share |