ГалерииНазад

Къща-музей и художествена галерия „Янаки Манасиев” - с. Божица


Приятна изненада очаква любознателния пътешественик, пътуващ из Североизточна България по главния път Е772 от Варна за София в района на Търговище. В старото село Божица, днес квартал на град Антоново, се намира родната и същвременно последната в живота къща на известния български художник Янаки Манасиев. Сградата, намираща се току до главното шосе, е превърната в музей и в него е подредена художествена галерия с постоянна експозиция на творчеството на художника.

Янаки Манасиев е сред най-видните представители на българското изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ-ти век. Завършил Художествената академия при проф. Илия Петров и доц. Боян Петров, самият той става по-късно доцент по живопис във Великотърновския университет. Днес произведения на Янаки Манасиев притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и частни лица в България и чужбина. Но родната му къща разкрива сякаш най-интимните страни от неоговото творчество.

Това е така, понеже името и картините на Янаки са останали сякаш спотаени в сянката на отминалото време, не са достатъчно познати на широката публика и особено на по-младото поколение. Това превръща посещението на къщата му и галерията в истинско събитие за любителя на артистичния живот.

Тук ще откриете рисунки, скици и маслени платна – декоративни, сюжетни и портрети. Някои фигуративни, други с едри мазки и багрена звучност, жизнерадостни и своеобразни като подход. А по личните вещи на художника ще разберете неговите интереси и търсения. Така къщата-музей на Янаки Манасиев в Божица ще ви отвори вратите към един красив и автентичен свят, в който интересът към историята на изкуството и постиженията на великите майстори винаги са вълнуващи.

 

Къща-музей и художествена галерия „Янаки Манасиев”

Село Божица, община Антоново

Тел.: 0889 498 341

Работно време:

11:00 – 18:00 ч.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документално информационните поредици от клипове за галериите и музеите на България, излъчвани преди всеки кръгъл час в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

Следете в програмата на Телевизия Туризъм и за документалния арт филм „Двама художници в Балкана”. Лентата откроява по един естетски и красив начин житейските портрети и философията на двама от троянските творци - живописеца Григор Първев и скулптора Веселин Шошков..

Текст Стоян Радулов, видео и снимки – Телевизия Туризъм


Share |