МаршрутиНазад

Из горите на Природен парк „Странджа”


Ако искате да се разходите и да видите видове, оцелели единствено тук след последната ледникова епоха, най-добре да се отправите към Природен парк ”Странджа”. Това е най-голямата защитена територия в България. Паркът обхваща територията на централна българска Странджа планина с излаз на южното ни Черноморското крайбрежие. Днес в  него са разработени няколко уникални маршрута, като един от тях е така наречената „Горска пътека”.

Специфичният климат и географското положение на Странджа планината са своеобразен мост между Европа и Азия. Това е и причината Странджа да е мястото, където единствено в Европа през последния ледников период са се съхранили множество реликтни растителни видове и гори с присъствие на вечнозелени храсти, характерни за природата на Кавказ, Колхида и Черноморското крайбрежие на Турция. Те придават екзотичен характер на странджанските гори, които са съставени главно от източен горун, благун и източен бук и покриват 80% от територията на парка.

Маршрутът на горската пътека започва на около 200 м преди водопада Докузак, вдясно от пътя Малко Търново - с. Стоилово. В началото се движи по стар горски път, който се изкачва през смесена борово-дъбова гора. След около 5 минути нормален ход от началната точка на пътеката, вляво под нея е монтиран “горски снайпер” – игрово съоръжение, чрез което могат да се разпознаят дърветата, характерни за Странджа. След около 15 минути може да се научи повече за кълвачите и да се пробва честотата на ударите, с която те дълбаят дървесината.

Маршрутът продължава да се изкачва по склона и достига до оголеното било, където има табло с информация за гъбите. Вляво на пътеката е най-старото дърво в района – 550-годишен дъб благун. На 100-ина метра от него, непосредствено до границата с резерват “Средока”, маршрутът се отклонява до място, от което се открива панорама към Босненското било и селата, разположени по неговите възвишения. На същото място е монтиран “горски ксилофон”, на който може да се пробва звученето на различни видове дървесина. Оттук маршрутът  поема в северна посока с плавно спускане по билния път и преминава през горички с единични вековни дървета. Навлиза в борова гора и с рязък завой в края й напуска пътя. Спуска се покрай последното информационно табло и през смесена дъбово-букова гора продължава в североизточна посока към р. Мечи дол. Достигнал речната долина, поема по десния й бряг нагоре срещу течението до площадка, от която стартира въжен тролей, който можете да използвате при предварителна заявка.  Непосредствено след него се пресича реката. Следва изкачване по горска пътека през дъбова гора и каменливи терени, до достигане крайната точка на маршрута в м. Кукулят, с излизане на асфалтовия път за с. Стоилово.

Както самата планина със своята запазена природа и селищата тук, имат какво да предложат на любопитния пътешественик.Интересните традиции, фолклор, занаяти и кухня на местното население са част от богатото наследството на региона.

Забележителни за посещение са град Малко Търново, тракийските гробници и долмени, историческата местност Петрова нива, селата Бръшлян, Българи, Кости, Ясна поляна и др. В рамките на парка са още тракийското светилище Бегликташ – в най-източните разклонения на Странджа, при резерват „Ропотамо”, устието на река Велека и защитена зона „Силистар”, градовете Ахтопол и Синеморец. Някои от тях са поставени под № 8 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

 

100-те национални туристически обекта са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Оазисите на Странджа”, представящ красотата, уникалната природа и любопитни факти от Странджа планина, нейните градове и села - Малко Търново и Блъшлян.

Потъресете и за филма „Денят на нестинарката”, посветен на нестинарските обичаи в село Българи.

Видеото за Природен парк „Странджа” е част от поредицата на Телевизия Туризъм за природните паркове на България.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията Николай Василев и архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм, със съдействието на Милко Белберов, оператор Николай Василев


Share |