На Атанасовден  в християнството се почита паметта на Свети Атанасий І Велики. Денят винаги следва Антоновден, когато се отдава почит на Св.  преподобни Антоний Велики. На 18 януари се честват още светците Кирил Александрийски и Йоаким - патриарх Търновски.

 

Свети Атанасий I Велики, патриарх Александрийски бил един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата. Това е първият разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество. Затова е възвеличен още от ранното християнство като "Велики". Най-известен е с противопоставянето си на Арий и арианството. Почитан е еднакво от всички християни – православни, католици и протестанти.

Светеца се чества на 18-ти януари, защото това е датата на последното му завръщане като православен епископ на Александрия, след като е бил гонен пет пъти от арианите от епископския си пост.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от неговия ден нататък зимата започва да си отива. Затова и празникът е известен още като "Среди зима".

Атанасий Александрийский написал житието на Св. Антонии Велики, който прекарал 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идвали болни и страдащи хора, с които той беседвал с часове. Затова в народния календар денят се празнува за предпазване от болести.

В народните представи двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Атанасовден и предхождащият го Антоновден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. А заедно с това и като празник за умилостивяване на болести като чумата, шарката и синята пъпка.

На Атанасовден се спазват същите канони, които характеризират Антоновден. В Тракия например се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят и играят хора.

На 18 януари е и най-личният християнски празник за всички, носещи имената Атанас, Атанаска, Насо и Нася.

Да ви е живо и здраво името!