В православния календар 26 декември е денят, в който Православната църква чества втория ден от рождението на Иисус Христос. Кога точно е роден Иисус Христос не е известно, но през VІ век Църквата поставя празника на 25 декември, за да премахне почитането на персийското божество Митра, чието рождение се почита на същата дата.

26 декември Църквата отбелязва като Събор на Пресвета Богородица. Това е и денят на Св. Йосиф Обручник, както и още на Св. цар Давид и Св. Яков, брат Божий.

В България на 26 декември се отбелязва и като Денят на бащата тъкмо заради Св. Йосиф.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Време е за подаръци на бащите и празник в семейството. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати, но в България е точно на 26 декември.

26 декември е и вторият ден от Коледа.

На този ден името си празнуват всички, носещи имената Йосиф или Давид.

Да ви е живо и здраво името!

Коледа е един от най-красивите и най-тачени празници в Християнството.

Според Новия завет, в мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят Иисус Христос.

С Коледа са свързани и някои поверия:

Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа — нездрава година“, казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни.

Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие.

Честито Рождество Христово!

Весели Коледни и Новогодишни празници!

От екипа на Телевизия Туризъм