1 януари е първия ден от Новата година. Посрещането на Новата година датира отпреди 4000 години, когато са се организирали празненства в древен Вавилон. Тогава Нова година била в първият ден след пролетта - сезонът на засяване на реколтата и цъфтежа на растенията.

В началото на първото хилядолетие обаче римляните започват да отбелязват настъпването на Новата година на 1 януари, което остава непроменено и до днес.

Така или иначе, винаги и навсякъде по света хората свързват Нова година с надежда и стремеж към по – добър живот. Една от най-разпространените традиции на Нова година е свързана с вземането на важно решение - нещо, отлагано отдавна.

На 1 януари в християнството се чества Обрезание Господне. Още от ІV век Обрезание Господне е честван като тържествен Господски празник, с който приключва 8-дневния кръг на Рождественските дни.

Обрезанието е свещенодействие, установено в Стария завет при патриарх Авраам в самото начало на ІІ хилядолетие преди раждането на Иисус Христос. Послужило като "знак на завета" между Бога и богоизбрания народ и като далечен предобраз на предстоящото Кръщение. Като печат на този знак служело името, което давали на маладенеца при обрязването му.

Потомък по плът на Авраам, Исус Христос бил обрязан на 8-ия ден от неговото раждане и му дали името Иисус, наречено от ангела. Майка му Дева Мария, по Мойсеевия закон, принесла 2 гургулици или 2 гълъба, каквито се полагали по онова време на бедните израилтяни.

На 1 януари църквата чества и Св. Василий Велики. Затова денят е известен и като Василовден.  На този ден името си празнуват всички с имената Васил, Василка, Веселин, Веселина, Весела, Веска, Василена, Василиса, Вълко, Вълкан и Вълкана.

Да ви е живо и здраво името!

На 1 януари по инициатива на ООН се отбелязва още Денят на световното семейство - като ден на мира и разбирателството между хората и народите.

Честита Нова година!

Много здраве, радост и късмет!

От екипа на Телевизия Туризъм