Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. В празничния календар неговият ден е 6 май – Гергьовден, ден и на Българската армия. Свети Георги Победоносец бил войник в Римската империя, известен пълководец, почитан като мъченик за Христовата вяра, понеже бил убит през 303 година по нареждане на император Диоклециан.

Обезсмъртен е в мита за Свети Георги и ламята, затова и често е изобразяван на кон и копие, което пронизва змей. Десет страни го смятат за свой покровител, както и редица градове и села.

Той е и патрон на множество православни храмове, като този в българското село Черниче. Сградата е нова – построена само преди няколко години. Има красив иконостас с изображения на светци в класически византийски стил. В нея черничани провеждат тържествените служби на църковните празници.

Църквата е известна с един любопитен факт. При построяването на храма в него са положени част от мощите на друг светия - Трифон, донесени специално от Атон от Неврокопския митрополит Натанаил. Причината е, че местните хора се занимават с отглеждане на грозде и винопроизводство, а е известно, че този светия е закрилник на лозарите.