В християнския календар 6 януари е известен като денят на Кръщение Господне. Наричан е още Богоявление или Йордановден. В старо време са му казвали и Водици. Това е празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан.

Празникът носи името Богоявление, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение, провъзгласен от Бог Отец като Негов син. На Богоявление Бог се явил за първи път като Божествена Троица.

Кръщението на Иисуса Христа се възприема като явление на тайната на Божествената Троица. Бог Отец се явил на човешкия слух, Господ Свети Дух се явил на човешкото зрение, а Бог Син - на осезанието в многогодишното Си общуване с човеците.

Затова на Богоявление в Православната църква се извършва Великия водосвет и се отслужва Василиевата литургия. 

На Богоявление се практикува обичаят да се скача в река, за да се извади хвърленият от свещеника кръст. Противно на общоприетото мнение, Православната Църква не забранява изрично жени да участват в ритуала. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Богоявление или Йордановден е третият най-празнуван имен ден в България след Гергьовден и Ивановден, отбелязван от около 150 хиляди души. На този ден празнуват всички с имената Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан и Богдана.

Да ви е живо и здраво името!

В Българската армия на 6 януари се извършва Водоосвещаването на българските бойни знамена и светини. Първият Водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката на войските на цар Симеон Велики при река Ахелой. Ритуалът се извършвал редовно от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена отново през 1993 година.