На мястото на някогашната Ротисерия на Христо Белчев отвориха нова бирария, чието име бързо ще се запомни. Бирарии в София има много, но като Ale House няма друга в цяла България – само тук предлагат жива бира, която всеки си налива сам.
Името на Ale House се превежда буквално като пивница, но спокойно можем да я наречем и дом на живото пиво – даже образцов, ако дадем оценка на обстановката и обзавеждането от масивно тъмно дърво и кожа. Вече на много места сервират жива бира – нефилтрирана, без допълнителна обработка и консерванти, обаче навсякъде чакаме барманът или сервитьорът да ни я поднесе. Не и в Ale House, където са внедрили уникална система, неизползвана досега по българските земи – от огромни съдове за доферментация (ще ги видите веднага с влизането) живото пиво циркулира по тръби из цялото заведение и потича с едно натискане на кранчето директно в чашата ви, а брояч отмерва колко сте си сипали. Масите, снабдени с такъв индивидуален кран, са цели 26, така че все ще успеете да се доредите под струята. Литърът струва 5лв – заслужена цена за качеството на пивото и гениалния трик с наливането. Ако все пак това изкушение не ви действа и не сте много по бирата, в Ale House са добре подготвени да предложат и уиски – в листа се редят над 30 вида, отлежали, малцови, всякакви.
Менюто на Ale House е богато и за всеки вкус и питие, но мезетата и ястията, които вървят с бира, имат преднина. Приготвят чудни джолани, вурстове, картофки по разни рецепти, включително домашен чипс, крилца и дори дивеч, например глиган и елен, винаги пресни. Имат също рибни специалитети, както и по-обикновено, но вкусно обедно меню.
Хапването и пийването в Ale House са достатъчен, но не и единствен повод да минавате често с компанията – в петък и събота в бирарията има и жива музика, някъде от 10 вечерта. Музикалната програма си е истинска почерпка – не искат пари за вход, нищо че на сцената излизат изпълнители като Васко Кръпката и Камен Кацата, които ще гостуват сега на 12 и 13 септември. Живо пиво и жива музика – каква по-добра комбинация.