България е страна с богата и дълга история, а всеки български град е късче от нея. Но особено важни са столиците. Едно от най-древните средища по българските земи е Кабиле – столицата на държавното обединение на тракийското племе одриси. Намира се на 350 километра от София, на по малко от 100 км от Черно море и само на 7 км от днешния град Ямбол.

Всъщност Кабиле е само първото известно име на този градски център. По-късно наричали града Диосполис, Диампол, та чак до днешното Ямбол. За да видите останките от този девен град, включен и в списъка на 100-те националн туристически обекта на България, не се иска много. Пътяването е лесно, следвайте указателните табели, а и наблизо има селце, където са разположени вилите на ямболци.

Първият сблъсък с Кабиле навява мисли за преходността на човешкото битие. Градът е основан през ІІ-то хилядолетие преди Христа и бързо набира сила и мощ. Причини за възхода му са благоприятният климат, естествената защита, предлагана от реката и доминиращия над равнината Зайчи връх. На върха в древността е имало светилище на богинята-майка Кибела, дала и името на града. През V век преди Христа тракийският цар Терес поставя основите на първата тракийската държа – одриското царство. Първоначално тя няма столица, но в последствие значението на някои градове нараства значително, като в крайна сметка центровете на държавността се концентрират в Кабиле.

Градът е превзет през 341 г. пр.н.е. от Филип Македонски и влиза в пределите на създадената от него империя, без да губи важното си стратегическо значение. В началото на ІІІ в. пр.н.е. Кабиле отново става столица на одриския парадинаст Скосток, като така в древна Тракия се обособяват вече два важни центъра на държавността – наред с превърнатия междувременно в столица Севтополис. През ІІІ-ри и ІІ-ти век пр.н.е.  градът започва да сече собствени монети с изображението на Артемида Фосфорос, елинизираната наследничка на богинята – майка Кибела. През 72 г. е превзет от легионите на Марк ТеренцийЛукул и става част от римската провинция Тракия, дори неин военен център. Ат това време са запазени останките от изградените през римския период терми, обществени сгради, казармени помещения, градски порти и крепостни стени. От ІV-ти век, след навлизането на християнството, е запазена монументална трикорабна базилика с мозаечни подове и по-малка – еднокорабна, с баптистерий за кръщение. През VІ в. Кабиле е превзет и унищожен от аварите. Оцелелите от погрома напускат селището и преместват града на няколко километра по на юг по поречието на Тунджа, в част с много завои на реката, място, на което по – богатите жители на Кабиле са разполагали вилите си. Днес това е съвременният Ямбол. По онова време градът бил в пределите на Византия, но по време на царуването на Тервел, през 705 г. става част от България.

Текст Стоян Радулов, снимки Александър Кърдалев

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Светилището на Дионис”. Лентата води по следите на древното светилище, а авторите го търсят на разрични места в Родопите и Тракия, стигайки до Севтополис – древната тракийска столица. Филмът е представен и в Националния видео-каталог на туристическите обекти в България, изготвен от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

100-те национални туристически обекта, включително старите български столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Направете и вие като Александър Кърдалев, изпратете ни свои снимки и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.