От древни времена се знае, че в този природен резерват от брези и бор микробите не оцеляват. Въздухът е толкова чист, че стига до стерилност и лекува всякакви белодробни заболявания и алергии. А боровете в същото време го насищат с кислород, така необходим за човешкия организъм. Дали кристалният въздух не е бил кристалната мечта на боговете и това да е причината Ардино да стане център на Родопите?

А ако се опитаме да премахнем границата на великото тайнство, може би ще разберем нещо повече за хората, живeли преди нас по тези места. Някои казват, че Орловите скали са повърхността на подземното тракийско или прототракийско царство. Тогава може би нишите са многобройните му очи. Върху скалата има изобразени много фигури. Чудно e дали те са направени от човешка ръка или просто са образувания на природата. Историци пишат, че трапецовидните ниши са от времето на одрисите. Местните легенди разказват, че тази скала е свързана с тайнството за Орфей и Евридика. Светилището датира между 5 – 4-то хилядолетие преди новата ера. Други твърдят, че това е най-старата азбука, която по всяка вероятност е свързана с друга цивилизация. На пръв поглед 100-те магически творби нямат математически ред, геометрия или закономерност в подреждането. Но знае ли някой със сигурност какъв е бил редът на онези, които са живеели хиляди години преди нас. За да не изпадаме в противоречия с историческите открития, ще възприемем тезата за глинените урни, пълни с праха на мъртвите, поставяни в тези ниши.

Мистичното непрекъснато отваря нови врати пред нас и се променя. Видимото се бори с невидимото, подземният свят със земния.

Дълбоката ледена въздишка на Родопа пролазва от тази тайнствена дупка. Какво ли е това явление? Дори и в най-горещите дни оттук вее студ и мраз. Възможно ли е това да е мястото, през което Орфей е трябвало да изведе Евридика от подземния свят на Хадес? Но съмнението му става причина тя завинаги да остане в ледената пещера.

 А кой е отредил това страховито име на моста, прехвърлил се на двата бряга на Арда, не се знае. Нарича се Дяволски мост. Някаква неочаквана тайнственост и чувство на страх изпълва душата. Говори се, че в една от скалите личи стъпката на дявола. А някъде е вградена сянката на девица. Около моста се случват страшни неща, а шумът от буйните води на реката заглушава ехото от стоновете на страдащите. Като че ли тук времето на всички векове спира. Не са случайни и построените три свода под моста. Всичко в този строеж е изключително добре премислено и математически подредено. От една страна огромните дъги пазят моста от природните бедствия, а от друга може би това подсказва великото триединство.

Телевизия Туризъм излъчва документалния филм "ВИДИМОТО И НЕВИДИМОТО НА РОДОПИТЕ", посветен на Ардино, чийто автор и сценарист е Мая Вапцарова.