Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България. Намира се в Западните Родопи, на около 10 километра южно от Асеновград. В списъка на 100-те национални туристически обекти е поставен под № 47.

Бачковският манастир е основан е през 1083 година от византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани. През Втората българска държава е покровителстван от цар Иван Александър. Съществува легенда, че в края на ХІV-ти век, след завземането на столицата Търново от османцие, патриарх Евтимий Търновски е изпратен на заточение в Бачковската света обител, където прекарва последните години от своя живот.

Внушителните жилищни и стопански сгради на манастира обграждат два двора, в които има три църкви. Главната от тях е съборната „Успение Богородично”, издигната през 1604 година върху по-стара от времето на основаването на обителта. Новата църква е строена по образец на светогорските триконхални храмове. В нея е запазен един от най-ранните дърворезбени иконостаси по българските земи. В тази църква е и най-голямата светиня на Бачковския манастир - иконата на света Богородица. Според предание тя е нарисувана от свети апостол и евангелист Лука.

По-малките храмове в манастира носят имената на Свети Архангел и Свети Никола. Вторият е построен през 1834 година и е стенописан от Захарий Зограф.

На около 300 метра от сегашния манастирски комплекс се намира двуетажна костница, запазена още от основаването на манастира. Смята се, че изображенията в нея са сред най-добрите постижения на българската средновековна живопис.

Като туристически обект Бачковският манастир традиционно е обвързан с близкия град Асеновград, неговите забележителности, както и с прословутата Асенова крепост.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Молитва”, посветен на чудотворната икона на Богородица в Рибната църква в Асеновград и традиционното литийно шествие до Бачковския манастир.

 

Следете и за документалния филм „Средновековните паметници на Станимака” – вълнуващ и любопитен разказ за средновековните паметници на Асеновград и прословутата Асенова крепост.

 

Потърсете и поредицата от филми, посветени на останалите забележителности в  Асеновград: „Следи във времето” – за уникалния палеонтологичен музей на града, „Спомени с латерна” – за етнографската къща, и „Златната ябълка” – за уникалния народен обичай в асеновградския квартал Горни Воден.

 

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм