Балабановата къща е един от символите на Стария Пловдив и е емблематична за културния живот на града. В нея се провеждат литературни премиери, театрални спектакли, концерти, изложби. В същото време е един от най-забележителни паметници на Възрожденската архитектура в България.

Тази уникална и особено впечатляваща с размерите и устройството си къща е построена в началото на XIX век от хаджи Панайот Лампшa, българин, родом от Пловдив , член на кафтанджийския еснаф. В края на столетието къщата става собственост на Христо Геров, племенник на възрожденеца Найден Геров. В началото на XX век тя приема своя последен собственик - търговеца Лука Балабанов, а от фамилията му идва и популярното й име, с което е известна и до днес.

Балабановата къща обаче е с незавидната съдба да бъде съборена до основи през 30-те години на ХХ-ти век. Едва 45 години по-късно къщата на хаджи Лампша отново извисява прекрасната си снага на същото място, където е била - дело на едни от най-изявените реставратори на НИПК - строители, художници, резбари, ръководени от арх. Петър Дикиджиев.

Построена е на наклонен терен и това е предопределило раздвижените нива на етажите й и оригиналното планово решение... Днес в приземния етаж са разположени фотографски и художествени изложби, накои от които- гостуващи. Вторият етаж е представителен за богатия пловдивски търговец. Там е огромният салон, наречен по турски хайет, което ще рече - живот. Тук е била най-оживената част от къщата, тук търговецът и неговото семейство са посрещали своите гости, тук хората са водели най-важните разговори, тук са се забавлявали. Силно впечатлява обзавеждането в стил късен барок, украсата по алафрангите, пищността на дърворезбованите тавани, богатството на уредбата.

 

Балабанова къща - Пловдив

Старинен Пловдив, ул. "Константин Стоилов" № 57

Работно време: 09:00 – 17:30 ч. без почивен ден

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Приказка за къщата”, разказващ за забележителната Балабанова къща в Стария Пловдив, тесните улички и шепота на пловдивските калдаръм-кокони.

 

Гледайте и поредицата от документални филми, посветени на Пловдив и неговите забележителности: „Сърцето на Стария град”, „Спомени с латерна”, „Стъпки в Стария град” и др.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм