Богата е маскарадната обредност в България и идва от древни езически времена. На много места е съхранена до днес. Пъстри, шумни, но и мистични изглеждат българските кукери, чудновати – маските им. Аветнитчни и неповторими са те и в снимките на Николай Никифоров.

Авторът на тези чудни фотографии Николай Никифоров е от Павел баня и е редовен зрител на Телевизия Туризъм, наш приятел във Фейсбук. Специално за рубриката „Вашите снимки” и за see.bg той ни изпрати серия фотографии от кукерските игри в село Горно Сахране, от карнавала в село Турия, от карнавала „Старчевата” в Разлог и, разбира се, снимки от фестивала „Сурва” в Перник. На много от местата е „играл” и самият той, заедно със своите другари. В самият град Павел баня пък кукерските игри са по Сирни заговезни и се правят „за да изгоним лошото и злото, а и да измолим плодородие и берекет през годината”, както ни пише самият Николай.

Българските игри с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден. В различните райони на България маскирани мъже играят около Нова година – през Мръсните дни (от Коледа до Йордановден), през Сирната неделя и през Тодоровата неделя (последната седмица преди и първата от Великденските пости).

Играещите около новогодишните празници в Западна България са най-популярни като “сурвакари”, участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери”.  Игрите им се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало. Играта на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звук и багри. Те се движат със специфична стъпка, носят внушителни маски и самобитни костюми и огласят селищата си със стотици звънци, примесени с наричания и благословии. Днес маскарадните обичаи имат двойствен живот – от една страна, съгласно традицията, те се изпълняват ежегодно на определения ден по места, от друга страна - придобиват показност и състезателен характер, преобразувани в сценичен вариант и изнесени пред публика на множащите се фестивали, карнавали и празници, провеждани в България и в чужбина.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.

Направете и вие като Николай Никифоров и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.

 

Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:

0 88 8087476    или набирайки директно

0 88 TOURISM             или

0 TV TOURISM 

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg