Изключително малко са страните в Европа, богати на естествени извори с лечебна минерална вода. Но в иначе малката по размери България заради щедрите природни условия, запазените в голяма степен гори и разпространеният карстов релеф са проучени и се използват над 550 находища на минерални води с 1600 извора с общ дебит близо 5000 литра в секунда. Само това е достатъчно, за да си представите възможностите за балнеолечебен, спа и улнес туризъм в страната.

Традицията за използване на силата на минералните извори по българските земи датира от няколко хилядолетия. Тя започва с траките, които били прочути като отлични лечители. Свещените извори на Тракия по-късно стават известни и в цялата Римска империя. Около най-известните от тях цяла редица римски императори и пълководци построили или разширили съществуващи вече тракийски градове, изградили терми, около които се водел обществения и политически живот. Примерите са много – Сердика (днешна София), Диоклецианопол (днешен Хисар), Одесос (днешна Варна), Марцианопол (днешна Девня), Пауталия (днешен Кюстендил), Германея (днешна Сапарева баня) и други. В по-късните векове били откривани още стотици извори. И така до днес, когато в поредни години от новото хилядолетие градове като Велинград и Сандански бяха обявени за спа столици на Балканите. Впрочем, тъкмо в България, в град Сапарева баня,  се намира и единственият в континентална Европа гейзер-фонтан, чиято минерална вода изригва с  уникално високата температура от 103ºС (103 градуса по Целзий).

В страната има и ценни находища на лиманна лечебна кал и лечебен торф, каквито са тези при Шабленската тузла, Тузлата край Балчик, Варненското езеро, Поморие, Атанасовското езеро и яз. “Мандра”. Има и няколко ценни торфени находища както и находища на лечебна кал - например при с. Марикостиново в Санданско-Петричката котловина и до град Баня  в Карловската котловина.

Всичко това и фактът, че климатът на страната е особено благоприятен  - броят на слънчевите дни е с около 20% повече от този в Северна, Северозападна и Централна Европа, напрактика правят България без конкуренция в областта на спа, балнео и уелнес туризма.

Страната е известна с висококвалифицирания си персонал, отличните възможности за настаняване и разнообразните програми и услуги, включващи пълната гама от здравни и белнео-лечебни процедури. От различни видове вани с минерална вода, рефлексотерапия, традиционна иглотерапия, лечебна физкултура, акупунктура, лазертерапия, акупресура, лечение с парафин, апитерапия, фитотерапия, калолечение, ароматерапия и антистресови програми до програми за отслабване, балнеокозметика, сауна, солариум, фитнес, медицинска козметика и други.

Особено важно е да се уточни, че всички тези възможности и услуги могат да бъдат съчетани с различни туристически програми, представящи културното наследство, традиционната кухня или фолклора и традициите на страната.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „България. Дестинация спа и балнеология”. Лентата е част от документалната поредица за България като атрактивна целогодишна туристическа дестинация, представена от Телевизия Туризъм със съдействието на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Следете и за другите заглавия на Телевизия Туризъм, посветени на България.

 

Текст Стоян Радулов, видео ТВТ със съдействието на МИЕТ, снимки ТВТ