Знаете ли защо банатските българи са едно цяло, независимо в кой край на света живеят? Плакали ли сте когато дъщерите им се прощават с родителите си преди сватбения ритуал? Чували ли сте режещият звук на зурна, който отеква между планинските хълмове? Искате ли да видите как брестовичани с техните и лугачки и прашки изпълняват ритуала туйкане по време на Сирни Заговезни?
България е малка страна, но културното й наследство – необятно. Ще се изненадате колко омагьосващ може да бъде архаичният ритуал за измолване на дъжд „Пеперуда” и как дантелите и шевиците, скрити в бабините ни ракли не са само традиции, но и част от съвременната мода.

На 22 април Борисовата градина в столицата ще бъде по-шарена от обикновено. Oт от фондация "Работилница за граждански инициативи" ви канят тази неделя на лятната сцена в парка, където с фестивалът "Живо наследство" вие и децата ви ще станете част от оживелите български традиции.
На фестивала няма да има емоция само за очите и ушите. Всички гости ще могат на живо да опитат само да направят зунки, кукли от царевична шума, да оплетат чорапи или да избродират нашенска шевица. За доброто настроение на посетителите ще се погрижат и банатските българи, чиито традиционни ястия ще удивят не един или двама в Борисовата градина в неделя.
И ако някъде из парка видите едни горди хора в бели носии, да знаете, че това са турлаците от Чипровци, чиито хора няма да ви се сторят като танцуване на сцената, а като летене.
Фестивалът „Живо наследство” е от 13:00 часа, на Лятната сцена в Борисовата градина.

Информация и видео на TVT, снимки от Стоян Радулов