Безплатни пешеходни обиколки на английски език започват да се провеждат ежедневно в централната част на Пловдив. Инициативата „Фрий Пловдив Тур” (Free Plovdiv Tour) стартира на фаталния петък 13-и юли пред Туристическия център до Централна поща. Туровете са напълно безплатни и са отворени за гостите на града без да е необходима предварителна резервация.

 

Обиколките ще се провеждат целогодишно от 18:00 ч. и ще продължават около два часа. Маршрутът започва от Пощата, минава през Одеона по път за Стария град, където са по-голямата част от над 20-е туристически спирки, сред които: катедрален храм „Успение Богородично”, Античния театър, Хисар Капия, тракийската крепост на Небет тепе. Туровете ще бъдат водени изцяло от местни доброволци, които са преминали през специализирано обучение.

 

Основната цел на обиколките е да подчертае и засили образа на Пловдив като древен град, но и като културен център и да допринесе за добрата репутация на града сред чуждестранните гости. Проектът се стреми да запознае гостите на града с историческото и културно наследство на Пловдив и България.

 

Free Plovdiv Tour е проект към неправителствена организация „Фрий София Тур”, която провежда подобни обиколки в София и Варна. Сдружението има за цел да популяризира и издигне образа на България като туристическа дестинация, културен център и място за инвестиции. Основната мисия му е да затвърди позитивен образ на България в очите на нейните граждани и гости.

 

Free Plovdiv Tour се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Общинско предприятие “Туризъм” и ще бъде в допълнение на обиколките на български и английски език, които се организират всяка сряда от тях. Инициативата е в подкрепа и на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019. От 1 септември ще стане и административен център на туризма, след като Туристическата дирекция към МИЕТ се премести там от 1 септември.

 

Любопитен факт е, че в София и Варна туровете също са стартирали на фаталния петък 13-ти - съответно през август 2010г. и април 2012г. Оттогава досега над 15000 човека от над 105 държави на 6 континента са се включили в двете обиколки. Отзивите и за двата проекта са изключително положителни, а заради тяхното отразяване София, Варна и България попадат често “в обектива” на редица чуждестранни медии. Вдъхновени от идеята отскоро доброволци организират и подобна обиколка във Велико Търново.

 

контакт: Стела Кузева, Сдружение “Фрий София Тур”, организатор проект Free Plovdiv Tour; info@freeplovdivtour.com; 0878108119