В подножието на Витоша, в софийския квартал Бояна, се намира Боянската църква. Тя е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, свидетелстващи за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство. Боянската църква е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. А в списъка на 100-те национални туристически обекти е поставена под № 70.

Изграждането на храма в днешния му вид преминава през три етапа: първи - от края на Х - началото на ХІ век, втори - средата на ХІІІ век, и трети - през ХІХ век. В последните години на ХХ и началото на новия век пък е изцяло реставрирана. Изографисана е от талантлив неизвестен майстор, като някои от стенописите датират от 1259 г. и са с високи художествени качества. На северната вътрешна стена на храма са изографисани в цял ръст ктиторите му - Севастократор Калоян и жена му Десислава, облечени в разкошни тържествени облекла. Някои сравняват работата на боянския майстор с тази на Караваджо – предвестник на европейския Ренесанс. Интерес представляват и портретите на цар Константин Асен и първата му съпруга царица Ирина.

В църквата има над 240 изображения, които отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура.

Боянска църква

София, кв. Бояна, ул. "Боянско езеро" № 3

Работно време:

от 09:00 ч. до 17:00 ч.

(без почивен ден)

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Пътят към храма” - поучителен и прелюбопитен разказ за Княжевската църква в София, където се смесват истории от християнството и исляма.

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм