Чекотинският манастир ”Свети Архангел Михаил” е разположен в Лъкавишкия рид на Западния Предбалкан по поречието на река Малък Искър между градовете Правец и Роман.

Сградите на обителта днес впечатляват с поддържания си, обновен вид. Целият манастирски комплекс се огражда от внушителен зид. От няколко години на втория етаж на жилищната сграда е отворен и параклис, посветен на Св. Генадий Цариградски. Параклисът е изрисуван богато и често се използва за празнични църковни служби. Манастирът е единствената изцяло газифицирана обител в България от 2000 г. насам.

Смята се, че е бил построен в края на ХІІ в. – първата половина на ХІІІ в. Съществуването му се свързва крепостта „Боженишки урвич”, която се намира на около 4 км от него. При падането на цитаделата в Османско владение в края на ХІV в. манастирът е разрушен, а монасите – избити. През ХVІІ век е възстановен от родолюбивото българско население, но е разрушен отново от кърджалийските набези в региона. Два века тъне в забрава, но по време на Възраждането отново е възроден за живот. През този период Чекотинският манастир се превръща в културно-просветно средище.

Църквата е с типичната архитектура - еднокорабна базилика с предверие, абсида и цилиндричен свод. От двете страни на църквата има издадени навън ниши. Северната скрива тайна врата и подземен тунел, използван и от Васил Левски, когато се е криел тук. Един от редките стенописите на църквата е този на самия Бог, който е изрисуван на тавана като старец в бяла мантия в цял ръст, с триъгълен ореол и заобиколен от звезди на небесен фон. Интерес преставляват също така и иконата на Св. Мина.

Манастирският комплекс се състои освен от църква, от стопански и жилищни сгради и малък параклис. Пътят от Правец до него минава през селата Правешка Лакавица и Калугерово – манастирът е на 3 км от последното.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Пътят на заточението”. Филмът разкрива историята и пътя, търси и открива версиите за заточението на патриарх Евтимий Търновски от Търново в Родопите.

 

Следете и за филмите, посветени на свещените места на българите. Сред тях са „Габровският Соколски манастир”, „Света София – българският Помпей” и „Каре от вери”.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм