Началото на движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта” е поставено именно тук, на първенеца на Витоша – Черни връх. И само защото обектите в списъка са подредени по региони и по азбучен ред, той не е поставен под № 1, а под № 74.

Планината Витоша се извисява над София, превърнала се е в нейна емблема, отличителен знак. „В целия кръгозор - Витоша. Тя вдига високо в небесата своя грамаден снеговит гръб, премазан, приплеснат, сякаш на него тежи товарът на един невидим свят. Един път кацнал на нея, взорът ми дълго не можа да се освободи от съзерцанието на тоя символ на величието, пълнотата и вечността.” Казал го е Иван Вазов още в цикъла си „Капят листата”. Но от тогава Витоша не се е променила много. Обявена е за природен парк – един от десетте в България.

Разположена между Стара планина и Рило-Родопския масив, тя е единствената купеста планина у нас. Дължината й е около 20 км, а ширината й варира от 10 до 19 км. Планината има сравнително голяма средна надморска височина 1394 м – само 100 метра по-малка от тази на Рила. Витоша има 9 върха с височина над 2000 м. А първенецът сред тях - Черни връх (2290 м) се нарежда на четвърто място по височина в България.

Уникален природен феномен са каменните реки – кръгли гранитни камъни, достигащи до 2 км дължина и 50 м ширина. Точно под едни такива камъни, на самия Черни връх извира и основната река на Югозападна България – Струма.

На върха има още малка чайна, база на Планиската спасителна служба, метеорологична станция.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Пътят към храма” - поучителен и прелюбопитен разказ за Княжевската църква в София, в подножието на Витоша, където се смесват истории от християнството и исляма.

 

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм