Димитровград е единственият град-символ у нас на бригадирското движение от средата на ХХ век. Известен като индустриален и търговски център, той предоставя на своите посетители освен широки улици и красиви градски градинки няколко интересни забележителности. Тук ви представяме серия снимки от популярния местен журналист и фотограф Васил Равенски.

Първият социалистически град на България е замислен мащабно като инфраструктура и градоустройство. Началото му е поставено на 10-ти май 1947 година, когато 40 младежи пристигат за да изградят "градът на мечтите". Всъщност е създаден с указ на Георги Димитров. Затова е и естествено с града да обвърже съдбата си и поетът на мечтите Пеньо Пенев, издал стихосбирки като „Добро утро, хора!” и „Ние, от двадесетия век”. Показателно за Димитровград е, че дори два от трите големи градски парка носят имената на Пеньо Пенев и Никола Вапцаров.

От 1964 г. тук действа общинският дом-музей, посветен на Пеньо Пенев, подчинен на Националният литературен музей в София. Днес в него се съхраняват около 1200 музейни единици. Сред по-интересните от тях са най-голямото писмо в българската епистоларна традиция, голяма част от предсмъртните писма на поета, ръкописи на негови произведения и бележници със записки, портрет на Пеньо Пенев нарисуван от сина му - художника Владимир Пенев - и лични вещи. Тук редовно се провеждат различни конкурси, изложби и литературни срещи. Музеят е съорганизатор на Димитровградски дни на поезията “П. Пенев”, които се провеждат на всяка четна година от 1970 г. насам.

При посещението си обърнете внимание и на Градската художествена галерия „Петко Чучурлиев”. В нея се съхраняват близо 2000 творби на изобразителното изкуство от областта на живописта, графиката, скулптурата и театралния плакат. Обособени са разделите “Художници от Димитровград”, “Нови изразни форми” и “Чуждестранно изкуство”.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.

Направете и вие като Васил Равенски и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.

 

Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:

0 88 8087476    или набирайки директно

0 88 TOURISM             или

0 TV TOURISM 

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg