Диви коне, или така наречените „тарпани”, могат да бъдат наблюдавани организирано от 27 до 29 април в района на село Сбор, община Крумонград, в Източните Родопи. Те бяха докарани в Източните Родопи от Холандия по българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ и се развиват в района от септември 2011 г.

Български и холандски експерти, както и млади екодоброволци през тези три дни ще разкажат за  тарпаните и тяхната роля в природата и ще отговарят на въпроси.  Пътувайки из района, можете да видите още лешояди в Маджарово, елени в ловно стопанство „Студен кладенец“, цъфтящите  в района на Ивайловград диви орхидеи, Каракачански коне край село Пелевун, както и моделната биоферма в село Тополово...

Преди хилядолетия  тарпаните са живели в Европа, включително и в България, но са изчезнали. 12 тарпана бяха докарани от Холандия в началото на септември 2011 и реинтродуцирани за първи път в България край село Сбор. През първата си година  у нас те  са в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. През есента се очаква да бъдат пуснати на свобода. Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Тарпаните са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти. Те са спокойни, тихи и любопитни към хората. В света общия брой на тарпаните от типа край село Сбор е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия. Холандски тарпани са били реинтродуцирани в  природата на Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия и навсякъде са се превърнали в туристическа атракция.

Завръщането на тарпаните в Източните Родопите е част от дейностите за възстановяване на дивата природа в района. В близост вече се отглежда и стадо каракачански коне. Благороден елен е в процес на реинтродукция в  района на  ловно стопанство „Студен кладенец“.  Планирана е реинтродукция на зубър.

Информация на TVT

Телевизия Туризъм (TVT) контакти:

0 88 8687476       или набирайки директно

0 88 TOURISM   или

0 TV TOURISM

Можете и да ни пишете на адрес: tvt@see.bg

Или да изпратите писмо до: Телевизия Туризъм - София 1000, п.к. 666

 

Всичко за TVT вижте на: www.see.bg

Профил на TVT във Фейсбук: http://www.facebook.com/televisiontourism