Брацигово е малък български град в Западните Родопи, известен с богатата си история от времето на Възраждането. Градът е удобен изходен пункт или част от различни туристически обиколки в тази част на планината.

Разположен е на 10 км от Пещера, на 20 км от Пазарджик, на 36 км от Пловдив и на 136 км от столицата София. Днес градът със своя исторически муей е поставен под № 70 в списъка на 100-те национални туристически обекта. Оттук е прословутият герой Васил Петлешков, чийто паметник пред голямото читалище е една от местните забележителности. Богатата история на Брацигово е показана частично в експозицията на местния исторически музей. Централно място, разбира се, заемат подготовката, избухването и хода на Априлското въстание. Между експонатите има оригинални пушки, ятагани и пищови, оригинално черешово топче от въстанието, както и знамето на въстанниците.

От Брацигово като по отделни лъчи можете да достигнете до близкото село Жребичко, обявено за архитектурен резерват, язовир "Въча" или село Равногор , известно като мястото с най-чист въздух в Родопите. Над него пък е курортното селище Атолука, разположено в красива гориста местност. За обиколката на тези места е необходим един ден, освен ако не решите да използвате и възможностите за излети и пикници, които предлагат. Тогава дните ще са два.

Наблизо е и язовир - "Въча", като до него от Брацигово се стига през град Кричим. В маршрути от Брацигово често се включват близкият град Пещера и близката до него пещера "Снежанка" (също един от 100-те национални туристически обекта). Оттам през курорта "Св. Константин и Елена" и град Батак (и той е сред 100-те обекта) лесно се стига до язовир "Батак" и курорта "Цигов чарк".

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „На черква в Брацигово”. Филмът разказва за първото пристигане на мощите на предтечата Св. Йоан Кръстител от Гърция в българския град Брацигово и запознава любознателния зрител с най-вълнуващите моменти от историята на възрожденския град.

 Следете и за филма „Живи въглени”” - човешки и вълнуващ разказ през погледа на завърнали се и нови жители на затънтеното, но живо родопско село Жребичко, в община Брацигово, днес обявено за архитектурен резерват.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм