Ако се интересувате от дивата природа, обичате планината и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание към планината Пирин. Там, над град Гоце Делчев, се намира едно от най-красивите й езера - Безбожкото езеро, разположено в Безбожкия циркус, източно от връх Безбог. Край него се намира и хижа „Безбог” – една от най-добрите в Пирин.

Това е и може би най-лесното за достигане място в Пирин. Дотук има въжена линия от хижа „Гоце Делчев”. Езерото с едноименната хижа е на височина 2239 м., площта му е 19 декара при размери 225 на 125 м. Дълбоко е 7 м. От него изтича и Безбожката река. Изобщо – едно наистина приказно място в Пирин. Но и опасно понякога, понеже в него през зимата често падат лавини. Всъщност настоящата хижа е построена, след като предишната била пометена именно от лавина. Районът наоколо е типичен за Пирин, с алпийски релеф, а връх Безбог е като символ на стария Орбелус - белоснежен, каквото е старото име на планината, познато ни от траките. Вероятно не случайно – заради височината снегът по върховете се задържа до късна пролет, а лятото мраморните скали на планината фосфоресцират в нощното небе.

През 1962 година голяма част от Пирин е обявена за народен парк и днес районът на Безбог влиза в него. През 1998 година защитената територия е вече един от трите национални парка на страната. Поради своя уникален природен комплекс от 1983 година парк „Пирин” e обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. В планината са обособени и 5 резервата за съхранение на специфични екосистеми и хабитати. Тук има вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, изумрудни езера, мъхави еделвайси и бистри реки, които са естествен пейзаж за дивите кози, сърните, мечки, диви котки и вълци...

Недалеч от Безбожкото се намира и Поповото езеро (на около 2 часа) – най-голямото в планината, а току над него пък са Самодивските eзера – вероятно най-красивите в целия Пирин. И до двете можете да достигнете от и да се върнете до Безбог в рамките на един ден. Затова мястото е изключително привлекателно за любителите планинари. От хижа „Безбог” може да се стигне още до връх Безбог за 50 мин., до връх Полежан за 2 ч., до хижа „Пирин” за около 6 ч., до хижа „Демяница” за около 5 ч.. и до заслона на Тевното езеро за 4 ч. Еднодневни преходи могат да се правят също до Кременски езера, връх Джангал и Стражите. Лифтът до хижа „Безбог” се движи всеки ден от 08:30 до 16:00 ч., стига атмосферните условия да не препястват работата му.

Текст Стоян Радулов, снимки Григор Григоров

 

Пирин планина е представена в Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм филмите „Една пиринска пролет през фотообектива” и „Сърцето на Бялата планина”, посветени на Пирин.

Гледайте рубриката „100 национални туристически обекта” на Телевизия Туризъм, която се излъчва ежедневно в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

 

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Направете и вие като Григор Григоров, изпратете ни свои снимки и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.