Ако се намирате в София и имате един ден да разгледате нейните околности, вгледайте се към Витоша. Планината не случайно се е превърнала в нейна емблема. Тук има уникални пиродни забележителности – Черни връх, курортъта „Алеко”, няколко природни резервата – и всичкото това под шапката на Природен парк „Витоша”. Но като че ли най-красивият природен обект тук е Боянският водопад.

При хубаво време ще го видите дори от Националния дворец на културата – ако потърсите леко в ляво от телевизионната кулата на Копитото.

Това е най-големият водопад в планината. И до него водят няколко атрактивни пешеходни маршрута, тръгващи от кв. Бояна. Най-лесно до него се стига пеша тъкмо от Копитото – по пътека в дясно от хотелския комплекс там и след това следвайки табелите и туристическата маркировка. Ходенето оттук е само около 30-40 минути и то бавно. Ще се зарадвате още при пръвото пресичане на Боянска река – по кокетно дървено мостче, което ви открива гледка към други два по-малки водопада. А току преди да се изсипе в грандиозния Боянски водопад реката образува още няколко по-малки каскади и един улей, където водата придобива зашеметяваща скорост. При пролетното пълноводие водата бушува и картината е наистина величествена. Точно от ръба на водопада гледката към долината на реката е зашеметяваща,а София е потънала в мараня. Сутрин е почти задължително да видите и дъга, която се образува от водните пръски при разбиването на водата в скалите в подножието му.

Височината на водния стълб на Боянския водопад е около 30 метра, на два ръкава и едно стъпало. Околната местност е защитена природна зона на букови гори

Другият път за достигане до водопада върви по долината на реката откъм Бояна и е по-дълъг – около 4,5 км, и също - доста стръмен. Но пък минава покрай каменисти урви и доста близо понякога до реката, където водата скача в бързеи. Третата пътека също е от Бояна, но заобикаля, по-полегата е и минава покрай Боянското езеро. Оттук изкачването е най-дълго, но и най-леко.

През 1920 г. Иван Вазов, след една от екскурзиите си до водопада, написва пътепис, в който описва планината по неповторим начин. „В целия кръгозор - Витоша. Тя вдига високо в небесата своя грамаден снеговит гръб, премазан, приплеснат, сякаш на него тежи товарът на един невидим свят. Един път кацнал на нея, взорът ми дълго не можа да се освободи от съзерцанието на тоя символ на величието, пълнотата и вечността.”

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Пътят към храма” - поучителен и прелюбопитен разказ за Княжевската църква в София, в подножието на Витоша, където се смесват истории от християнството и исляма.

 

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм