Ако се интересувате от живата природа, обичате нейните феномени и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание към рида Веслец северно от град Враца. Там има един уникален природен маршрут сред карстови форми на релефа по поречието на река Лиляшка и нейните малки притоци. Маршрутът е двупосочен с изходни пунктове селата Чирен и Лиляче и включва посещението на природните феномени Божи мост и скален лабиринт Пешкето.

Зради множеството карстови форми в района Българската асоциация по селски и екологичен туризъм работи заедно с местните власти за обособяването на своебразен ландшафтен парк „Понора” – по името на най-голямата водна пещера у нас, която също се намира в района.

Най-добре е да използвате като изходен пункт село Лиляче. От неговия край по поречието на Лиляшка река на изток тръгва туристическа пътека с обособени места за наблюдение, беседка за почивка и чешма с изворна вода. Веднага след селото в ляво от пътеката (северна посока) се намира скалният лабиринт Пешкето. Тку, на изключително малка площ - около 400 квадратни метра, природата е оформила удивителна плетеница от галерии, пещери, пропасти и скални мостове. На такова място човек се чуди къде свършва земята и откъде започва небето. В него в близко бъдеще ще бъде изградена мрежа от пътеки, стълби и наблюдателни площадки, така че човек наистина да може да се наслади на уникалността на скалния лабиринт. На около час път по поречието и преминавайки през Ловджийската чешма и едно стеснение на реката, наречено Тиганчето, ще попаднете на Божия мост. До него се стига лесно по асфалтово шосе и откъм Чирен. Каменните сводове на моста и колоните се издигат на петдесетина метра височина и образуват гигантски тавани и просторни слънчеви зали. Тка че едва ли някой може да скрие възторга и възхищението си от тази наистина приказна чудатост. Пък и високата и удължена наносна речна тераса, наречена Балкончето, като че ли нарочно е създадена, за да може човек да се полюбува на това великолепно природно творение! Божият мост е лесно достъпен през всички сезони, но все още е почти неизвестен и рядко посещаван от любители на природата. Обявен е за природна забележителност през 1964 година.

Божият мост е използван за преминаване на реката още по време на късната античност и Средновековието. За това свидетелстват останките от крепост, намиращи се на около 5 минути пеша от него, в местността Борованска могила. Тукашните хора я наричат просто Градището. Впрочем това е единствената частично възстановена крепост във Врачанския край. Особено добре е запазена северната стена. Но е слабо проучена.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалният филм „Зона на пресичане”, посветен на карстовите образувания в рида Веслец, северно от Враца – скалният феномен „Божи мост” и скалният лабиринт „Пешкето”, съответно до селата Чирен и Лиляче.

 

Гледайте и рубриката „100 национални туристически обекта” на Телевизия Туризъм, която се излъчва ежедневно в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

 

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм