Ако се интересувате от живата природа, обичате планината и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание към Западните Родопи. Там ще откриете много възможности за семейни маршрути, излети сред природата и някои наистина впечатляващи природни обекти. Някои от тях се намират в близост до Девин. Такива са близкото Девинско ждрело, където има и минерални извори, Триградското ждрело с прословутата пещера „Дяволското гърло” и Буйновското ждрело с Ягодинската пещера.

Най-добре да използвате като изходен пункт град Девин, който се намира на 188 км София, на 75 км от Пловдив и на 31 км от планиския курорт „Пампорово”.

Девинското ждрело е едно от най-красивите в България. А изградената по протежението му екопътека съперничи на тази в Трънското ждрело на река Ерма. Водата на реката е укротена от високи до 100 метра скали. На места разстоянието между тях е толкова тясно, че пешеходните пътеки буквално висят над водата.

Тази част на Родопите са известни със своите пропасти и пещери. Триград е една от перлите на българския планински и пещерен туризъм. Намира се недалеч от Българо-гръцката граница на 26 км от Девин. Къщите на селото са накацали по скалисти възвишения, заобиколени от внушителни скални масиви. През него минава р. Триградска, която заедно с р. Буйновска дава началото на р. Въча.

Триград предлага много атракции и възможности за активна почивка: функционираща конна база, предлагаща коне за езда и обучение с инструктор, освен това вече се организират и офроуд походи с мотори и с водач, съществуват още възможности за скално катерене и делтапланеризъм. Близки за преходи пеша са Чеирските езера и Ягодинската пещера - по пряка пътека, не по шосето.

Голямата атракция, разбира се, са Триградското ждрело и пропастаната пещера "Дяволското гърло" . Водите на р.Триградска навлизат в пещерата, където образуват 12 подземни водопада. Най-големият е с височина 42 м (един от най-високите в Европа). Водите й се появяват отново 530 м по-надолу в буен карстов извор. Местните жители разказват, че нищо, влизащо в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. Съществува легендата, която разказва, че от пещерата Орфей проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика. Легендата се подхранва и до днес от местните - в пещерата са издълбали орфически олтар.

Само на няколко километра оттук са Буйновското ждрело – не по-малко красиво от Девинското и Триградското, както и Ягодинската пещера. Казват, че това е най-красивата пещера у нас. ТГалериите й са на четири етажа, като чрез узкиствун тунел за масово посещение е достъпен само най-долният. Тук удивляват скални форми като драперии, водопади, леопардови кожи, сталактити и сталагмити, и най-вече – истински перли, но пещерни. От друг вход пък е достъпен най-горният етаж, кдето е открито неолитно жилище. В него може да се види как древните са меляли жито и какъв е бил битът им.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалнине филми, посветени на Родопите „Живи въглени – село Жребичко”, „Гела – Орфеевото цвете”, „В сърцето на Родопите – село Петково”, „Тъмраш”, „От Беловидово до Златоград”, „Пролетен спомен от Яврово” и други.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм