Ако се интересувате от българската история и дух, ви предлагаме един маршрут с историко-религиозен характер, подходящ за автомобилен семеен туризъм. Той води към северните ридове на Западните Родопи и подножието им и включва разглеждането на Асеновград, Асеновата крепост и Бачковския манастир. Освен това ще откриете възможности за пикници сред красивата природата и някои наистина впечатляващи природни обекти.

Изходен пункт за този маршрут е град Асеновград, който отстои само на 19 км от Пловдив, на 71 км от Смолян и на 168 км от столицата София.

Асеновград е средно голям български град с няколко малки и средно-големи хотела, подходящи за нощувка. Градът предлага много добри възможности за културен, исторически и познавателен туризъм.

Тук е уникалният за България Палеонтологичен музей в квартал Баделема. В него впечатлява почти 4,5-метровият скелет на древния динотериум, намерен край село Езерово.  Това е представител на едни от най-големите за всички времена сухоземни бозайници, обитавал района на Родопите преди повече от 6 милиона години... В музея ще видите още многобройни останки от изкопаеми животни. Събраните и съхранени останки са истинско научно съкровище, което тепърва ще разкрива познавателната си стойност.

Задължителни за посещение в града са още прословутата православна Рибна църква, както и Етнографската къща, намираща се на изхода за село Бачково. В нея е събрано цялото етнографско богатство на района и работеща активно като един съвременен културен център на цяла Горна Тракия.

Недалеч, на един от първите родопски ридове се намира Асеновата крепост. Заради забележителната си архитектура и значение, цитаделата е поставена и в списъка на 100-те национални туристически обекта под № 47 заедно с Бачковския манастир, който също се намира наблизо.

През 2010 г. инфраструктурата около крепостта е подобрена значително, до нея води асфалтов път, цитаделата е осветена и пригодена за нарасналото към нея туристическо внимание. Асеновата крепост е на повече от 1100 години. През вековете тя е многократно щурмувана и опожарявана. Днес има 4 части – феодален замък, църковен двор, жилищен квартал и казармени помещения. Най-голямата забележителност на цитаделата е църквата "Св. Богородица Петричка". Тя е двуетажна, кръстокуполна. Предполага се, че е изградена през ХІІ век. Архитектурното изящество, декоративната пластична украса на южната фасада, както и уникалните стенописи, причисляват храма към най-добрите образци на средновековното българско църковно строителство.

Бачковският манастир е само на около 10 километра южно от Асеновград. Основан е през 1083 година, а през Втората българска държава е покровителстван от цар Иван Александър.  Внушителните жилищни и стопански сгради на манастира обграждат два двора, в които има три църкви. Главната от тях е съборната „Успение Богородично”, издигната през 1604 г. Новата църква пък е строена по образец на светогорските триконхални храмове. В нея е запазен един от най-ранните дърворезбени иконостаси по българските земи. В тази църква е и най-голямата светиня на Бачковския манастир - иконата на света Богородица. Според предание тя е нарисувана от свети апостол и евангелист Лука.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Средновековните паметници на Станимака” – вълнуващ и любопитен разказ за средновековните паметници на Асеновград и прословутата Асенова крепост.

 

Потърсете и поредицата от филми, посветени на останалите забележителности в  Асеновград: „Следи във времето” – за уникалния палеонтологичен музей на града, „Спомени с латерна” – за етнографската къща, и „Златната ябълка” – за уникалния народен обичай в асеновградския квартал Горни Воден.

 

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм