Ако ви се ходи за два дни из България, но ви се ще и да сте в ролята на откриватели, добре е да насочите поглед към Средногорието -  една атрактивна дестинация, предлагаща пътуване до културно-историческото наследство на древните траки – гробници, могили, слънчеви календари, култови светилища, тракийско злато, но и невероятно красива природа.

За изходен пункт може да използвате град Хисар. А маршрутът е изцяло в западна посока – към Панагюрище. Първата спирка е село Старосел. На 3 км от него под Четиньова могила през 2000 г. арлхеологът д-р Георги Китов откри най-големите до момента тракийски храмове. В списъка на 100-те национални туристически обекти тези храмове са поставени под № 67. Новите проучвания на мястото, извършени през лятото на 2009 г. от екип на Националния исторически музей (НИМ) под ръководството на д-р Иван Христов, показаха, че одриският цар Аматок ІІ (359-351 г. пр. Хр.) е построил храма в Четиньова могила край Старосел и разположената в близост до него тракийска владетелска резиденция под връх Кози грамади при Копривщица и Стрелча. В близката могила „Хоризонт” пък е открит единственият известен засега в България храм с колонада от тракийско време.

В близост – на около 1 км южно от село Старо Железаре, в една могила е открита и тракийска обсеравтория, която е проучена през 2003 г. и датирана към VІ-V в. пр. Хр. Проучването, проведено от д-р Георги Китов, показва, че в южната половина на могилата, на равна площадка са забити в земята 24 каменни плочи във форма на окръжност. Те са с различна големина в зависимост от разположението, като най-висока е тази от югоизток. Това е посоката, от която изгрява слънцето по време на зимното слънцестоене.

На 2 км северозападно от село Красново пък, по протежение на един от местните пътища са открити повече от 270 могили с височина между 0,5 и 7-8 м. Двайсетина от тях са проучени през 1991 г. Могилите са заравнени или възстановени, като намерените материали се съхраняват в музея на Националния институт по археология на БАН в София. Една от могилите е известна като Орната могила.

Още по на запад, край Стрелча, е тракийската Жаба могила, а над града по посока Копривщица е и една от последните археологически находки от 2010 г. в местността Кози грамади. Впрочем районът е обсипан с тракийски могили.

Стигайки до Панагюрище пък, малко преди града се минава край местността Мерул, където през 1949 г. трима братя грънчари откриват известното Панагюрско златно съкровище - уникалено свидетелство за високото ниво  на тракийската култура и цивилизация. Днес негова 24-каратова реплика може да бъде видяна в новоизграден и открит  през 2009 г. за целта музей към историческия комплекс на Панагюрище.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Тракийските храмове в Старосел”. Лентата сблъсква гледните точки на археолога Георги Китов и траколога Валерия Фол за предназначението на Тракийските култови комплекси край село Старосел.

 

Староселските храмове от времето на траките са представени и в Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Следете и за филмите, посветени на град Панагюрище - „Възрожденските сгради на Панагюрище” и „Моят Каменград”, както и за лентата „По стъпките на легионите” – едно пътуване по пътя на римляните от минералните извори на Диоклецианопол (Хисар) до хълмовете на Тримонциум (Пловдив).

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм